Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami
lubella
1
0 / 0
Cannelloni to popularny włoski makaron przypominający rurki - wypełniony pysznym farszem jest świetnym pomysłem na obiad. Naszą propozycją jest cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami. Brzmi świetnie? Jeszcze lepiej smakuje!
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
12 szt. makaron cannelloni lubella
8 szt. borowiki
30 dek. mięso mielone
1 pęcz. koperek
300 g śmietana 18%
0.50 szt. cytryna
50 g parmezan
50 wino białe wytrawne
50 g masło
1 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
250 g mozarella
150 bulion warzywny
2 łyżka olej
1 łyżka sól, pieprz
Przygotowanie
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Makaron gotujemy około 1 minuty, we wrzącej, osolonej wodzie.
Cebulę, czosnek i koperek drobno siekamy.
Oczyszczone borowiki kroimy w plastry.
Sery trzemy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy cebulę i czosnek.
Dodajemy mięso mielone.
Doprawiamy solą, pieprzem i połową pęczka posiekanego koperku.
Podsmażonym mięsem faszerujemy ugotowany makaron.
Cannelloni układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie podsmażamy borowiki kilka minut.
Zalewamy winem i czekamy, aż odparuje.
Następnie wlewamy bulion, a po chwili także śmietankę.
Doprawiamy sokiem z cytryny, pozostałym koperkiem, solą i pieprzem
Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia i zalewamy nim przygotowane cannelloni.
Całość posypujemy startymi serami.
Cannelloni wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25–30 minut.