Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

lubella
Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

1

0 / 0

Cannelloni to popularny włoski makaron przypominający rurki - wypełniony pysznym farszem jest świetnym pomysłem na obiad. Naszą propozycją jest cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami. Brzmi świetnie? Jeszcze lepiej smakuje!

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

12 szt. makaron cannelloni lubella

8 szt. borowiki

30 dek. mięso mielone

1 pęcz. koperek

300 g śmietana 18%

0.50 szt. cytryna

50 g parmezan

50 wino białe wytrawne

50 g masło

1 szt. cebula

1 szt. ząbek czosnku

250 g mozarella

150 bulion warzywny

2 łyżka olej

1 łyżka sól, pieprz

Przygotowanie


1

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

2

Makaron gotujemy około 1 minuty, we wrzącej, osolonej wodzie.

3

Cebulę, czosnek i koperek drobno siekamy.

4

Oczyszczone borowiki kroimy w plastry.

5

Sery trzemy na tarce o dużych oczkach.

6

Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy cebulę i czosnek.

7

Dodajemy mięso mielone.

8

Doprawiamy solą, pieprzem i połową pęczka posiekanego koperku.

9

Podsmażonym mięsem faszerujemy ugotowany makaron.

10

Cannelloni układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

11

Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie podsmażamy borowiki kilka minut.

12

Zalewamy winem i czekamy, aż odparuje.

13

Następnie wlewamy bulion, a po chwili także śmietankę.

14

Doprawiamy sokiem z cytryny, pozostałym koperkiem, solą i pieprzem

15

Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia i zalewamy nim przygotowane cannelloni.

16

Całość posypujemy startymi serami.

17

Cannelloni wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25–30 minut.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły