Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

lubella
Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami

Średnia 0 / 0

Oceń!

Cannelloni to popularny włoski makaron przypominający rurki - wypełniony pysznym farszem jest świetnym pomysłem na obiad. Naszą propozycją jest cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami. Brzmi świetnie? Jeszcze lepiej smakuje!

15

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

12 szt. makaron cannelloni lubella

8 szt. borowiki

30 dag. mięso mielone

1 pęcz. koperek

300 g śmietana 18%

0.50 szt. cytryna

50 g parmezan

50 wino białe wytrawne

50 g masło

1 szt. cebula

1 szt. ząbek czosnku

250 g mozarella

150 bulion warzywny

2 łyżka olej

1 łyżka sól, pieprz

Przygotowanie


Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Krok 1

Makaron gotujemy około 1 minuty, we wrzącej, osolonej wodzie.

Krok 2

Cebulę, czosnek i koperek drobno siekamy.

Krok 3

Oczyszczone borowiki kroimy w plastry.

Krok 4

Sery trzemy na tarce o dużych oczkach.

Krok 5

Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy cebulę i czosnek.

Krok 6

Dodajemy mięso mielone.

Krok 7

Doprawiamy solą, pieprzem i połową pęczka posiekanego koperku.

Krok 8

Podsmażonym mięsem faszerujemy ugotowany makaron.

Krok 9

Cannelloni układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Krok 10

Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie podsmażamy borowiki kilka minut.

Krok 11

Zalewamy winem i czekamy, aż odparuje.

Krok 12

Następnie wlewamy bulion, a po chwili także śmietankę.

Krok 13

Doprawiamy sokiem z cytryny, pozostałym koperkiem, solą i pieprzem

Krok 14

Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia i zalewamy nim przygotowane cannelloni.

Krok 15

Całość posypujemy startymi serami.

Krok 16

Cannelloni wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25–30 minut.

Krok 17

Wartości odżywcze na porcję


Energia

14211

kcal

Białka

544

gram

Węglowodany

2298

gram

Tłuszcze

261

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły