Cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami
lubella
Cannelloni to popularny włoski makaron przypominający rurki - wypełniony pysznym farszem jest świetnym pomysłem na obiad. Naszą propozycją jest cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami. Brzmi świetnie? Jeszcze lepiej smakuje!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
14211
kcal
Białka
544
gram
Węglowodany
2298
gram
Tłuszcze
261
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Cannelloni to popularny włoski makaron przypominający rurki - wypełniony pysznym farszem jest świetnym pomysłem na obiad. Naszą propozycją jest cannelloni nadziane mięsem pod śmietanowymi borowikami. Brzmi świetnie? Jeszcze lepiej smakuje!
15
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
12 szt. makaron cannelloni lubella
8 szt. borowiki
30 dag. mięso mielone
1 pęcz. koperek
300 g śmietana 18%
0.50 szt. cytryna
50 g parmezan
50 wino białe wytrawne
50 g masło
1 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
250 g mozarella
150 bulion warzywny
2 łyżka olej
1 łyżka sól, pieprz
Przygotowanie
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Makaron gotujemy około 1 minuty, we wrzącej, osolonej wodzie.
Cebulę, czosnek i koperek drobno siekamy.
Oczyszczone borowiki kroimy w plastry.
Sery trzemy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy cebulę i czosnek.
Dodajemy mięso mielone.
Doprawiamy solą, pieprzem i połową pęczka posiekanego koperku.
Podsmażonym mięsem faszerujemy ugotowany makaron.
Cannelloni układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie podsmażamy borowiki kilka minut.
Zalewamy winem i czekamy, aż odparuje.
Następnie wlewamy bulion, a po chwili także śmietankę.
Doprawiamy sokiem z cytryny, pozostałym koperkiem, solą i pieprzem
Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia i zalewamy nim przygotowane cannelloni.
Całość posypujemy startymi serami.
Cannelloni wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25–30 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
14211
kcal
Białka
544
gram
Węglowodany
2298
gram
Tłuszcze
261
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.