1

Składniki

12 Sztuk
ingridient
makaron cannelloni Lubella
8 Sztuk
Borowiki
30 Dekagramów
mięso mielone
1 Pęczek
koperek
300 Gramów
śmietana 18%
0.5 Sztuki
cytryna
50 Gramów
parmezan
50 Mililitrów
wino białe wytrawne
50 Gramów
masło
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
ząbek czosnku
250 Gramów
Ser mozarella
150 Mililitrów
bulion warzywny
2 Łyżki
olej
1 Łyżka
sól, pieprz
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Makaron gotujemy około 1 minuty, we wrzącej, osolonej wodzie.
  3. Cebulę, czosnek i koperek drobno siekamy.
  4. Oczyszczone borowiki kroimy w plastry.
  5. Sery trzemy na tarce o dużych oczkach.
  6. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy cebulę i czosnek.
  7. Dodajemy mięso mielone.
  8. Doprawiamy solą, pieprzem i połową pęczka posiekanego koperku.
  9. Podsmażonym mięsem faszerujemy ugotowany makaron.
  10. Cannelloni układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
  11. Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie podsmażamy borowiki kilka minut.
  12. Zalewamy winem i czekamy, aż odparuje.
  13. Następnie wlewamy bulion, a po chwili także śmietankę.
  14. Doprawiamy sokiem z cytryny, pozostałym koperkiem, solą i pieprzem
  15. Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia i zalewamy nim przygotowane cannelloni.
  16. Całość posypujemy startymi serami.
  17. Cannelloni wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25–30 minut.

Podobne przepisy

Makaron bolognese w paprykach

Przepis
Średni Do 1 godz
Makaron bolognese w paprykach

Makaron z kurczakiem, bazylią i cukinią

Przepis
Łatwy Do 40 min
Makaron z kurczakiem, bazylią i cukinią

Polędwiczki duszone w cydrze

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Polędwiczki duszone w cydrze

Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

Lasagne pod pierzynką

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Lasagne pod pierzynką

Łazankowe trendy

Przepis
Średni Do 15 min
Łazankowe trendy

Makaron z warzywami i kurczakiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Makaron z warzywami i kurczakiem

Mousaka z bakłażanem i ziemniakami w sosie beszamelowym

Przepis
Średni Do 2 godz
Mousaka z bakłażanem i ziemniakami w sosie beszamelowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem
Artykuł

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!