Cannelloni bez wysiłku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
lubella
![Cannelloni bez wysiłku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974513001.jpeg&w=3840&q=75)
Szukasz przepisu na wegetariańskie i proste w przygotowaniu cannelloni? Właśnie udało Ci się go znaleźć! Bakłażan, cukinia, pomidory, cebula, a do tego czosnek, bazylia i aż dwa pyszne, włoskie sery, zapiekane we wnętrzu makaronowych rurek to pomysł na smakowite, bezmięsne danie.
1
3.5 / 8
Szukasz przepisu na wegetariańskie i proste w przygotowaniu cannelloni? Właśnie udało Ci się go znaleźć! Bakłażan, cukinia, pomidory, cebula, a do tego czosnek, bazylia i aż dwa pyszne, włoskie sery, zapiekane we wnętrzu makaronowych rurek to pomysł na smakowite, bezmięsne danie.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g makaron lubella cannelloni
1 szt. cebula
1 szt. bakłażan
1 szt. cukinia
200 g ricotta
100 g mozarella
2 łyżka masło
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. doniczka bazylii
1 szt. pieprz, sól do smaku
400 g pomidory krojone łowicz
Przygotowanie
Przygotowujemy makaron oraz brytfankę posmarowaną oliwą.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Kroimy warzywa w małą kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany czosnek oraz wszystkie warzywa i dusimy przez 6 minut. Następnie studzimy.
Warzywa mieszamy z serem ricotta. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wystudzonym farszem nadziewamy makaron i układamy go w brytfance.
Podlewamy makaron pomidorami krojonymi Łowicz, wymieszanymi z posiekaną bazylią i doprawionymi solą.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez 35 minut, pod przykryciem.
Po wyciągnięciu z piekarnika równomiernie posypujemy startą mozzarellą.