Cannelloni bez wysiłku
lubella
Szukasz przepisu na wegetariańskie i proste w przygotowaniu cannelloni? Właśnie udało Ci się go znaleźć! Bakłażan, cukinia, pomidory, cebula, a do tego czosnek, bazylia i aż dwa pyszne, włoskie sery, zapiekane we wnętrzu makaronowych rurek to pomysł na smakowite, bezmięsne danie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
508
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
61
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
3.5 / 8
Szukasz przepisu na wegetariańskie i proste w przygotowaniu cannelloni? Właśnie udało Ci się go znaleźć! Bakłażan, cukinia, pomidory, cebula, a do tego czosnek, bazylia i aż dwa pyszne, włoskie sery, zapiekane we wnętrzu makaronowych rurek to pomysł na smakowite, bezmięsne danie.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
250 g makaron lubella cannelloni
1 szt. cebula
1 szt. bakłażan
1 szt. cukinia
200 g ricotta
100 g mozarella
2 łyżka masło
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. doniczka bazylii
1 szt. pieprz, sól do smaku
400 g pomidory krojone łowicz
Przygotowanie
Przygotowujemy makaron oraz brytfankę posmarowaną oliwą.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Kroimy warzywa w małą kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany czosnek oraz wszystkie warzywa i dusimy przez 6 minut. Następnie studzimy.
Warzywa mieszamy z serem ricotta. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wystudzonym farszem nadziewamy makaron i układamy go w brytfance.
Podlewamy makaron pomidorami krojonymi Łowicz, wymieszanymi z posiekaną bazylią i doprawionymi solą.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez 35 minut, pod przykryciem.
Po wyciągnięciu z piekarnika równomiernie posypujemy startą mozzarellą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
508
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
61
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.