Cannelloni
m7
Zapiekanka z cannelloni z sosem bolognese jest smaczna i dlatego pasuje na obiad, kolację i nawet wtedy, jeśli goście zaskoczą cię swoją wizytą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
978
kcal
Białka
57
gram
Węglowodany
78
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Zapiekanka z cannelloni z sosem bolognese jest smaczna i dlatego pasuje na obiad, kolację i nawet wtedy, jeśli goście zaskoczą cię swoją wizytą.
16
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg mięso mielone
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. curry
1 łyżecz. przyprawa maggi
0.50 szkl. mleko
1 szt. makaron cannelloni lubella
1 szt. sos lubella bolognese
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
1 szt. bułka czerstwa
1 łyżka parmezan
2 łyżka margaryna zwykła
20 dag. ser żółty
Przygotowanie
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką (wcześniej namoczoną w mleku i odsączoną), przyprawami, cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę i czosnkiem przeciśniętym w prasce. Taką masę z mięsa wciskamy w rurki z makaronu cannelloni.
Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i kładziemy rurki cannelloni.
Na całość wlewamy sos bolognese wymieszanym z wodą tak, aby rurki były całe zakryte sosem. Posypujemy parmezanem i wkładamy do piekarnika na 60-70 minut w temp 200 stopni. 10 minut przed końcem zapiekania posypujemy żółtym serem.
Uwaga, gdy dodamy ser żółty na samym początku zapiekania spali się i zapiekanka będzie gorzka i niesmaczna.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
978
kcal
Białka
57
gram
Węglowodany
78
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.