Cannelloni
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Cannelloni](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973085833.jpeg&w=3840&q=75)
Zapiekanka z cannelloni z sosem bolognese jest smaczna i dlatego pasuje na obiad, kolację i nawet wtedy, jeśli goście zaskoczą cię swoją wizytą.
2
0 / 0
Zapiekanka z cannelloni z sosem bolognese jest smaczna i dlatego pasuje na obiad, kolację i nawet wtedy, jeśli goście zaskoczą cię swoją wizytą.
16
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg mięso mielone
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. curry
1 łyżecz. przyprawa maggi
0.50 szkl. mleko
1 szt. makaron cannelloni lubella
1 szt. sos lubella bolognese
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
1 szt. bułka czerstwa
1 łyżka parmezan
2 łyżka margaryna zwykła
20 dag. ser żółty
Przygotowanie
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką (wcześniej namoczoną w mleku i odsączoną), przyprawami, cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę i czosnkiem przeciśniętym w prasce. Taką masę z mięsa wciskamy w rurki z makaronu cannelloni.
Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i kładziemy rurki cannelloni.
Na całość wlewamy sos bolognese wymieszanym z wodą tak, aby rurki były całe zakryte sosem. Posypujemy parmezanem i wkładamy do piekarnika na 60-70 minut w temp 200 stopni. 10 minut przed końcem zapiekania posypujemy żółtym serem.
Uwaga, gdy dodamy ser żółty na samym początku zapiekania spali się i zapiekanka będzie gorzka i niesmaczna.