Cannelloni

m7
Cannelloni

2

0 / 0

Zapiekanka z cannelloni z sosem bolognese jest smaczna i dlatego pasuje na obiad, kolację i nawet wtedy, jeśli goście zaskoczą cię swoją wizytą.

16

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 kg mięso mielone

1 szcz. gałka muszkatołowa

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szcz. curry

1 łyżeczka przyprawa maggi

0.50 szkl. mleko

1 szt. makaron cannelloni lubella

1 szt. sos lubella bolognese

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. cebula

1 szt. ząbek czosnku

1 szt. bułka czerstwa

1 łyżka parmezan

2 łyżka margaryna zwykła

20 dek. ser żółty

Przygotowanie


1

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką (wcześniej namoczoną w mleku i odsączoną), przyprawami, cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę i czosnkiem przeciśniętym w prasce. Taką masę z mięsa wciskamy w rurki z makaronu cannelloni.

2

Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i kładziemy rurki cannelloni.

3

Na całość wlewamy sos bolognese wymieszanym z wodą tak, aby rurki były całe zakryte sosem. Posypujemy parmezanem i wkładamy do piekarnika na 60-70 minut w temp 200 stopni. 10 minut przed końcem zapiekania posypujemy żółtym serem.

4

Uwaga, gdy dodamy ser żółty na samym początku zapiekania spali się i zapiekanka będzie gorzka i niesmaczna.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły