Canelloni z warzywnym leczo z filetem polanym sosem tzatziki
kontakt_6
Canelloni nadziewane warzywnym farszem w towarzystwie kurczaka i sosu tzatziki to propozycja na udaną imprezę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2237
kcal
Białka
109
gram
Węglowodany
392
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Canelloni nadziewane warzywnym farszem w towarzystwie kurczaka i sosu tzatziki to propozycja na udaną imprezę.
20
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
10 szt. makaron cannelloni lubella
2 szt. filet z kurczaka
2 łyżka przyprawa do gyrosa
2 łyżka oliwa z oliwek
1 pęcz. kolorowa sałata
1 pęcz. świeża bazylia
10 dag. ser żółty
3 szt. cebula
1 szt. papryka czerwona
1 szt. papryka żółta
1 szt. papryka zielona
500 g pieczarki
1 szczyp. sól, pieprz
3 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
1 szt. jogurt grecki
1 szt. ogórek zielony
0.50 pęcz. świeży koperek
0.50 łyżka oliwa z oliwek
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. sok z cytryny
Przygotowanie
Cebulę i paprykę drobno pokroić w kostkę. Pieczarki dobrze oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cebule, lekko posolić, podsmażyć. Dodać paprykę, wymieszać i razem chwilę smażyć. Na koniec dodać pieczarki, wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 10 min od czasu do czasu mieszając. Dodać koncentrat, wymieszać i chwilę dusić. Doprawić do smaku i wystudzić.
Filet umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Wymieszać z przyprawą do gyrosa i wstawić do lodówki.
Jogurt przelej do miski, dodaj posiekany drobno koperek, obrany, starty na grubych oczkach i odsączony zielony ogórek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem, cytryną. Wstaw do lodówki.
Żaroodporne naczynie nasmarować oliwą.
Do surowego Canelloni nakładać wystudzony, przygotowany wcześniej farsz. Układać makaron na dnie żaroodpornego naczynia, posypać startym żółtym serem i zapiekać w piekarniku 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Na łyżce oliwy z oliwek usmażyć fileta.
Na talerzu rozłożyć sałatę, na sałatę położyć przygotowane Canelloni, obok wyłożyć fileta i polać go sosem tzatziki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2237
kcal
Białka
109
gram
Węglowodany
392
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.