Calzone z mięsem i warzywami

m7

Calzone z mięsem i warzywami to smaczna włoska potrawa. Rodzaj pizzy, zawijanej na kształt wielkiego pieroga. Potrawa jest nie trudna do zrobienia i zawsze zawsze się udaje.Ciasto jest super, bo nie lepi się do stolnicy ani rąk, łatwo się je wyrabia. Po u
Wartości odżywcze na porcję
Energia
969
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
101
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Calzone z mięsem i warzywami to smaczna włoska potrawa. Rodzaj pizzy, zawijanej na kształt wielkiego pieroga. Potrawa jest nie trudna do zrobienia i zawsze zawsze się udaje.Ciasto jest super, bo nie lepi się do stolnicy ani rąk, łatwo się je wyrabia. Po u
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
100 woda
200 woda
1 łyżecz. sól
450 g mąka pszenna tortowa
25 g drożdże
250 g mięso wołowe
150 g kukurydza konserwowa
200 g ser camembert
3 szt. czosnek
5 łyżka olej słonecznikowy
1 łyżka oliwa z oliwek
Przygotowanie
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, wmieszać drożdże ( w letniej wodzie rozkruszyć drożdże ). Zrobić w środku dołek, wlać trochę wody i oliwę.
Wyrobić ciasto aż będzie miękkie i gładkie. Uformować kulę (umieścić w misce), naoliwić, przykryć ręcznikiem i pozostawić na około 40 minut do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotować farsz. Na rozgrzanym oleju podsmażamy czosnek na złoty kolor, dodajemy do niej umyte i pokrojone w kawałki mięso. Smażymy wszystko na rumiany kolor a następnie dodajemy kukurydze. Wszystko dokładnie mieszamy i chwilę podsmażamy.
Ciasto, po wyrośnięciu, jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na 10 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy posypaną mąką na okrągły placek o średnicy 18 cm.
Na połowie nałożyć mięso z czosnkiem i kukurydzą i posypać wszystko z tarkowanym żółtym serem. Ciasto zginamy w połowie i formujemy pieroga. Ważne, aby dobrze skleić brzegi.
Calzone ułożyć na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia. Na talerzu roztrzepać jajko, posmarować ciasto.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Do calzone podajemy sos pomidorowy i wino.
Smacznego.
Wiecej przepisow znajdziecie na stronie http://smacznepotrawy.com/
Wartości odżywcze na porcję
Energia
969
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
101
gram
Tłuszcze
44
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.