Calzone z mięsem i warzywami

m7
Calzone z mięsem i warzywami

0

0 / 0

Calzone z mięsem i warzywami to smaczna włoska potrawa. Rodzaj pizzy, zawijanej na kształt wielkiego pieroga. Potrawa jest nie trudna do zrobienia i zawsze zawsze się udaje.Ciasto jest super, bo nie lepi się do stolnicy ani rąk, łatwo się je wyrabia. Po u

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

100 woda

200 woda

1 łyżeczka sól

450 g mąka pszenna tortowa

25 g drożdże

250 g mięso wołowe

150 g kukurydza konserwowa

200 g ser camembert

3 szt. czosnek

5 łyżka olej słonecznikowy

1 łyżka oliwa z oliwek

Przygotowanie


1

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, wmieszać drożdże ( w letniej wodzie rozkruszyć drożdże ). Zrobić w środku dołek, wlać trochę wody i oliwę.

2

Wyrobić ciasto aż będzie miękkie i gładkie. Uformować kulę (umieścić w misce), naoliwić, przykryć ręcznikiem i pozostawić na około 40 minut do podwojenia objętości.

3

W międzyczasie przygotować farsz. Na rozgrzanym oleju podsmażamy czosnek na złoty kolor, dodajemy do niej umyte i pokrojone w kawałki mięso. Smażymy wszystko na rumiany kolor a następnie dodajemy kukurydze. Wszystko dokładnie mieszamy i chwilę podsmażamy.

4

Ciasto, po wyrośnięciu, jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na 10 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy posypaną mąką na okrągły placek o średnicy 18 cm.

5

Na połowie nałożyć mięso z czosnkiem i kukurydzą i posypać wszystko z tarkowanym żółtym serem. Ciasto zginamy w połowie i formujemy pieroga. Ważne, aby dobrze skleić brzegi.

6

Calzone ułożyć na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia. Na talerzu roztrzepać jajko, posmarować ciasto.

7

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.

8

Do calzone podajemy sos pomidorowy i wino.

9

Smacznego.

10

Wiecej przepisow znajdziecie na stronie http://smacznepotrawy.com/

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły