0

Składniki

100 Mililitrów
woda
200 Mililitrów
woda
1 Łyżeczka
sól
450 Gramów
mąka pszenna tortowa
25 Gramów
drożdże
250 Gramów
Mięso wołowe
150 Gramów
kukurydza konserwowa
200 Gramów
Ser camembert
3 Sztuki
czosnek
5 Łyżek
olej słonecznikowy
1 Łyżka
oliwa z oliwek
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, wmieszać drożdże ( w letniej wodzie rozkruszyć drożdże ). Zrobić w środku dołek, wlać trochę wody i oliwę.
  2. Wyrobić ciasto aż będzie miękkie i gładkie. Uformować kulę (umieścić w misce), naoliwić, przykryć ręcznikiem i pozostawić na około 40 minut do podwojenia objętości.
  3. W międzyczasie przygotować farsz. Na rozgrzanym oleju podsmażamy czosnek na złoty kolor, dodajemy do niej umyte i pokrojone w kawałki mięso. Smażymy wszystko na rumiany kolor a następnie dodajemy kukurydze. Wszystko dokładnie mieszamy i chwilę podsmażamy.
  4. Ciasto, po wyrośnięciu, jeszcze raz zagniatamy, dzielimy na 10 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy posypaną mąką na okrągły placek o średnicy 18 cm.
  5. Na połowie nałożyć mięso z czosnkiem i kukurydzą i posypać wszystko z tarkowanym żółtym serem. Ciasto zginamy w połowie i formujemy pieroga. Ważne, aby dobrze skleić brzegi.
  6. Calzone ułożyć na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia. Na talerzu roztrzepać jajko, posmarować ciasto.
  7. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
  8. Do calzone podajemy sos pomidorowy i wino.
  9. Smacznego.
  10. Wiecej przepisow znajdziecie na stronie http://smacznepotrawy.com/

Opis

Calzone z mięsem i warzywami to smaczna włoska potrawa. Rodzaj pizzy, zawijanej na kształt wielkiego pieroga. Potrawa jest nie trudna do zrobienia i zawsze zawsze się udaje.Ciasto jest super, bo nie lepi się do stolnicy ani rąk, łatwo się je wyrabia. Po u

Podobne przepisy

Zapiekane skrzydełka z ryżem

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Zapiekane skrzydełka z ryżem

Pizza

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pizza

Gulasz z dzika z kluseczkami

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Gulasz z dzika z kluseczkami

Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Przepis
Średni Do 40 min
Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Makaronowa zapiekanka z łososiem

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Makaronowa zapiekanka z łososiem

Pita z grillowanym kurczakiem

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Pita z grillowanym kurczakiem

Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Empanadas - hiszpańskie pierożki z tuńczykiem

Ciasto z kalarepą i szpinakiem

Przepis
Średni Do 1 godz
Ciasto z kalarepą i szpinakiem

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!