Calzone z meksykańskim wnętrzem dla kibiców głodnych zwycięstwa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
b.peczka
![Calzone z meksykańskim wnętrzem dla kibiców głodnych zwycięstwa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976459298.jpeg&w=3840&q=75)
Połączenie kuchni włoskiej i meksykańskiej. Tradycyjne włoskie ciasto (jak na pizzę) z ostrym meksykańskim wnętrzem, mięsem mielonym i warzywami.
0
0 / 0
Połączenie kuchni włoskiej i meksykańskiej. Tradycyjne włoskie ciasto (jak na pizzę) z ostrym meksykańskim wnętrzem, mięsem mielonym i warzywami.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g mąka lubella puszysta poznańska
200 ciepła woda
20 g świeże drożdże
1 łyżecz. cukier
3 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot
200 g mięso mielone z indyka
4 łyżka fasola czerwona
4 łyżka groszek zielony konserwowy
10 szt. pomidorki koktajlowe
1 szt. cebula
1 szt. papryka czerwona
1 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Do miski wlej ciepłą wodę, rozpuść drożdże i cukier. Odczekaj 15 minut do wyrośnięcia. Dodaj mąkę i sól i wyrabiaj przez kilka minut. Odczekaj kwadrans i wyrób ciasto, a następnie rozwałkuj i wycinaj kółka jak na pierogi.
Posiekaj cebulkę i podsmaż na oliwie z oliwek. Pod koniec dodaj posiekany drobno czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i pomidorki. Chwilkę podduś. Dodaj mięso mielone, sól i pieprz, a pod koniec smażenia groszek i fasolę. Wlej sos meksykański i ketchup Kotlin z piekła rodem. Gotuj do chwili, aż całość zgęstnieje.
Otrzymanym farszem nadziej pierożki. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką lub sezamem. Piecz w temp. 200 stopni przez 15 minut.