Calzone z kurczakiem

EkspertOdKuchni
Calzone z kurczakiem

0

0 / 0

Calzone z kurczakiem to jedno z ulubionych dań włoskiej kuchni, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również swoim wyjątkowym kształtem. To rodzaj zapieczonej pizzy w kształcie półksiężyca, wypełnionej aromatycznym farszem z kurczaka, pomidorów i ciągnącej się mozzarelli. Calzone pochodzi z południowych Włoch, gdzie cieszy się dużą popularnością. To idealna propozycja dla miłośników włoskich smaków, którzy chcą spróbować czegoś innego niż klasyczna pizza.

14

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

450 g filet z kurczaka

1 łyżeczka suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

250 g mozarella

1 łyżka pomidory krojone łowicz

1 łyżeczka czosnek

1 łyżeczka świeża bazylia

100 g parmezan tarty

1 szcz. sól, pieprz

450 g mąka lubella puszysta tortowa

1 łyżeczka sól

250 woda

15 g świeże drożdże

1 łyżeczka oliwa z oliwek

1 łyżeczka cukier

Przygotowanie


1

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem. Mąkę przesiać i wymieszać razem z solą.

2

Gdy drożdże się aktywują, pojawi się piana na powierzchni. Wtedy wlewamy całość do mąki, dodajemy wodę i wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem.

3

Ciasto wyrabiamy ok. 15-20 minut, aż będzie odchodzić od powierzchni blatu/misy i będzie gładkie.

4

Ciasto po wyrobieniu formujemy w kulę i odstawiamy na godzinę przykryte folią spożywczą, żeby odpoczęło.

5

Następnie dzielimy je na pół i formujemy dwie gładkie kule. Całość odstawiamy ponownie do wyrośnięcia pod przykryciem na 4-5 godzin w temperaturze pokojowej.

6

Kurczaka pokroić w dużą kostkę, doprawić suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, solą oraz pieprzem i usmażyć na patelni.

7

Pomidory przetrzeć przez sito, doprawić czosnkiem, oliwą oraz pieprzem i solą.

8

Rozwałkować ciasto na pizzę starając się uzyskać okrągły kształt. Połowę ciasta posmarować przetartymi pomidorami (zostawiając ok. 2 cm czystego rantu), ułożyć wcześniej usmażonego kurczaka, świeżą mozzarellę pokrojoną w paski oraz świeżą bazylię. Całość skropić oliwą i zakryć drugą połową ciasta formując duży pieróg.

9

Do pieca rozgrzanego do 240°C wstawić calzone. Piec około 20 minut, aż będzie miało ładny kolor.

10

Po wyjęciu calzone z pieca, polać przetartymi pomidorami, posypać startym parmezanem i udekorować świeżą bazylią.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły