Calzone z kurczakiem
EkspertOdKuchni
Calzone z kurczakiem to jedno z ulubionych dań włoskiej kuchni, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również swoim wyjątkowym kształtem. To rodzaj zapieczonej pizzy w kształcie półksiężyca, wypełnionej aromatycznym farszem z kurczaka, pomidorów i ciągnącej się mozzarelli. Calzone pochodzi z południowych Włoch, gdzie cieszy się dużą popularnością. To idealna propozycja dla miłośników włoskich smaków, którzy chcą spróbować czegoś innego niż klasyczna pizza.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1789
kcal
Białka
148
gram
Węglowodany
179
gram
Tłuszcze
47
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Calzone z kurczakiem to jedno z ulubionych dań włoskiej kuchni, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również swoim wyjątkowym kształtem. To rodzaj zapieczonej pizzy w kształcie półksiężyca, wypełnionej aromatycznym farszem z kurczaka, pomidorów i ciągnącej się mozzarelli. Calzone pochodzi z południowych Włoch, gdzie cieszy się dużą popularnością. To idealna propozycja dla miłośników włoskich smaków, którzy chcą spróbować czegoś innego niż klasyczna pizza.
14
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
450 g filet z kurczaka
1 łyżecz. suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
250 g mozarella
1 łyżka pomidory krojone łowicz
1 łyżecz. czosnek
1 łyżecz. świeża bazylia
100 g parmezan tarty
1 szczyp. sól, pieprz
450 g mąka lubella puszysta tortowa
1 łyżecz. sól
250 woda
15 g świeże drożdże
1 łyżecz. oliwa z oliwek
1 łyżecz. cukier
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem. Mąkę przesiać i wymieszać razem z solą.
Gdy drożdże się aktywują, pojawi się piana na powierzchni. Wtedy wlewamy całość do mąki, dodajemy wodę i wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem.
Ciasto wyrabiamy ok. 15-20 minut, aż będzie odchodzić od powierzchni blatu/misy i będzie gładkie.
Ciasto po wyrobieniu formujemy w kulę i odstawiamy na godzinę przykryte folią spożywczą, żeby odpoczęło.
Następnie dzielimy je na pół i formujemy dwie gładkie kule. Całość odstawiamy ponownie do wyrośnięcia pod przykryciem na 4-5 godzin w temperaturze pokojowej.
Kurczaka pokroić w dużą kostkę, doprawić suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, solą oraz pieprzem i usmażyć na patelni.
Pomidory przetrzeć przez sito, doprawić czosnkiem, oliwą oraz pieprzem i solą.
Rozwałkować ciasto na pizzę starając się uzyskać okrągły kształt. Połowę ciasta posmarować przetartymi pomidorami (zostawiając ok. 2 cm czystego rantu), ułożyć wcześniej usmażonego kurczaka, świeżą mozzarellę pokrojoną w paski oraz świeżą bazylię. Całość skropić oliwą i zakryć drugą połową ciasta formując duży pieróg.
Do pieca rozgrzanego do 240°C wstawić calzone. Piec około 20 minut, aż będzie miało ładny kolor.
Po wyjęciu calzone z pieca, polać przetartymi pomidorami, posypać startym parmezanem i udekorować świeżą bazylią.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1789
kcal
Białka
148
gram
Węglowodany
179
gram
Tłuszcze
47
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.