Calzone z kurczakiem
EkspertOdKuchni
0
0 / 0
Calzone z kurczakiem to jedno z ulubionych dań włoskiej kuchni, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również swoim wyjątkowym kształtem. To rodzaj zapieczonej pizzy w kształcie półksiężyca, wypełnionej aromatycznym farszem z kurczaka, pomidorów i ciągnącej się mozzarelli. Calzone pochodzi z południowych Włoch, gdzie cieszy się dużą popularnością. To idealna propozycja dla miłośników włoskich smaków, którzy chcą spróbować czegoś innego niż klasyczna pizza.
14
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
450 g filet z kurczaka
1 łyżeczka suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
250 g mozarella
1 łyżka pomidory krojone łowicz
1 łyżeczka czosnek
1 łyżeczka świeża bazylia
100 g parmezan tarty
1 szcz. sól, pieprz
450 g mąka lubella puszysta tortowa
1 łyżeczka sól
250 woda
15 g świeże drożdże
1 łyżeczka oliwa z oliwek
1 łyżeczka cukier
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem. Mąkę przesiać i wymieszać razem z solą.
Gdy drożdże się aktywują, pojawi się piana na powierzchni. Wtedy wlewamy całość do mąki, dodajemy wodę i wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem.
Ciasto wyrabiamy ok. 15-20 minut, aż będzie odchodzić od powierzchni blatu/misy i będzie gładkie.
Ciasto po wyrobieniu formujemy w kulę i odstawiamy na godzinę przykryte folią spożywczą, żeby odpoczęło.
Następnie dzielimy je na pół i formujemy dwie gładkie kule. Całość odstawiamy ponownie do wyrośnięcia pod przykryciem na 4-5 godzin w temperaturze pokojowej.
Kurczaka pokroić w dużą kostkę, doprawić suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, solą oraz pieprzem i usmażyć na patelni.
Pomidory przetrzeć przez sito, doprawić czosnkiem, oliwą oraz pieprzem i solą.
Rozwałkować ciasto na pizzę starając się uzyskać okrągły kształt. Połowę ciasta posmarować przetartymi pomidorami (zostawiając ok. 2 cm czystego rantu), ułożyć wcześniej usmażonego kurczaka, świeżą mozzarellę pokrojoną w paski oraz świeżą bazylię. Całość skropić oliwą i zakryć drugą połową ciasta formując duży pieróg.
Do pieca rozgrzanego do 240°C wstawić calzone. Piec około 20 minut, aż będzie miało ładny kolor.
Po wyjęciu calzone z pieca, polać przetartymi pomidorami, posypać startym parmezanem i udekorować świeżą bazylią.