By siłę w szkole mieć, trzeba dobrze zjeść - kanapka mocy!
zibi_89
By siłę mieć trzeba dobrze zjeść - tak zawsze mówiła mi mama, gdy byłem mały. Stworzyłem kanapkę mocy, która jest pyszna, aż palce lizać i która dostarcza wielu niezapomnianych doznań smakowych!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1322
kcal
Białka
33
gram
Węglowodany
170
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
By siłę mieć trzeba dobrze zjeść - tak zawsze mówiła mi mama, gdy byłem mały. Stworzyłem kanapkę mocy, która jest pyszna, aż palce lizać i która dostarcza wielu niezapomnianych doznań smakowych!
17
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szt. bułka wiejska
1 szt. jajko ugotowane na twardo
2 szt. ogórki konserwowe krakus
5 plaster papryka czerwona
1 plaster szynka wieprzowa
1 plaster ser żółty
2 łyżka parmezan
1 szt. bakłażan
5 szt. pomidory suszone
2 łyżka sos boloński łowicz
1 szt. cebula
1 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
1 szt. marchewka
1 szczyp. rozmaryn
1 szczyp. świeży tymianek
Przygotowanie
Do kanapki użyłem pasty, którą robię z żoną. Najpierw smażymy na złoty kolor cebulkę i bakłażany, potem dodajemy suszone pomidory i marchewkę i dalej smażymy. Potem trochę gotujemy.
Dodajemy sos boloński Łowicz, pieprz, sól, rozmaryn, a na koniec wszystko blendujemy i wkładamy do słoiczka. Dodaję również trochę parmezanu, by sos zrobił się gęstszy. I mamy pastę na chleb, czy bułki! Pasta wystarcza na kilka dni.
Bułkę kroję i smaruję pastą, którą opisałem wyżej. Na pastę nakładam szynkę, żółty ser, jajko pokrojone w plasterki, ogórki konserwe Krakus i czerwoną paprykę pokrojoną w paseczki.
Potem trochę świeżego tymianku, suszonego rozmarynu i kanapka mocy gotowa. Jest pyszna, sycąca i ciekawa, a jak smakuje - palce lizać!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1322
kcal
Białka
33
gram
Węglowodany
170
gram
Tłuszcze
36
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.