Butter chicken – indyjski kurczak maślany

Łowicz

Butter chicken to klasyk kuchni indyjskiej, który zachwyca delikatnym mięsem w gęstym, kremowym sosie pomidorowym z masłem i aromatycznymi przyprawami. Świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad, kolację ze znajomymi albo jako urozmaicenie tygodniowego menu. Najlepiej smakuje z ryżem basmati lub świeżym chlebkiem naan, które świetnie zbierają sos. Pokochają go zarówno fani łagodnych dań, jak i ci, którzy lubią aromatyczne przyprawy – poziom ostrości można łatwo dopasować do własnych upodobań.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Butter chicken to klasyk kuchni indyjskiej, który zachwyca delikatnym mięsem w gęstym, kremowym sosie pomidorowym z masłem i aromatycznymi przyprawami. Świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad, kolację ze znajomymi albo jako urozmaicenie tygodniowego menu. Najlepiej smakuje z ryżem basmati lub świeżym chlebkiem naan, które świetnie zbierają sos. Pokochają go zarówno fani łagodnych dań, jak i ci, którzy lubią aromatyczne przyprawy – poziom ostrości można łatwo dopasować do własnych upodobań.
20
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
500 g filet z kurczaka
150 g jogurt naturalny
1 szt. cebula
2 łyżka masło klarowane
400 g przecier pomidorowy łowicz
200 g orzechy nerkowca
250 ml woda
1 pęcz. świeża kolendra
200 g ryż basmati
Przyprawy do marynaty
1 łyżecz. garam masala
0.50 łyżecz. kurkuma
0.50 łyżecz. papryka mielona ostra
0.50 łyżecz. sól
1 łyżecz. imbir tarty
1 szt. ząbek czosnku wycisnięty przez praskę
Przyprawy do sosu
1 łyżecz. garam masala
0.50 łyżecz. papryka ostra mielona
0.50 łyżecz. mielony kumin
0.50 łyżecz. kolendra mielona
1 szczyp. sól do smaku
Przygotowanie
Filet z kurczaka pokrój na kawałki i wymieszaj z jogurtem oraz przyprawami do marynaty. Odstaw na minimum 30 min.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej lub masło. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj przyprawy do sosu i podsmaż przez 1–2 minuty.
Dodaj przecier pomidorowy i gotuj na średnim ogniu 5–7 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
Nerkowce zblenduj z 250 ml wody na gładką masę. Dodaj do sosu i dokładnie wymieszaj. Gotuj kilka minut.
Sos dokładnie zmiksuj blenderem.
Na osobnej patelni obsmaż kurczaka z marynaty na złoty kolor, ale nie dopuszczaj, aby był całkowicie wysmażony w środku.
Dodaj podsmażonego kurczaka do sosu i duś 5–7 minut, aż kurczak będzie miękki i całkowicie ugotowany w środku.
W międzyczasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kurczaka z sosem podawaj razem z ryżem. Wierzch posyp świeżą kolendrą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.