Burrito z ryżem i sosem słodko-kwaśnym
maspexdigital
2
4.3 / 6
Kolorowy posiłek rodem z Meksyku. Burrito z ryżem i kolorowymi warzywami sprawdzi się na wegetariański obiad. Aromaty w tym posiłku komponują się idealnie i posmakują również fanom tradycyjnych smaków.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
500 g sos słodko-kwaśny łowicz
5 szt. tortilla pszenna
200 g ryż
1 pusz. fasola czerwona
1 szt. papryka żółta lub pomarańczowa
100 g kwaśna śmietana
Przygotowanie
Do garnka wrzucamy ryż. Zalewamy sosem słodko-kwaśnym Łowicz i dolewamy 1 szklankę wody. Przykrywamy przykrywką i gotujemy do momentu aż ryż będzie miękki. W razie potrzeby dolewamy wody.
Do ugotowanego ryżu w sosie dodajemy fasolę czerwoną i pokrojoną w drobną kostkę paprykę.
Na górną część tortilli nakładamy ryż. Zawijamy boki tortilli, a następnie zwijamy w rulon. Burrito podsmażamy na suchej patelni grillowej lub zwykłej. Podajemy z kwaśną śmietaną oraz np. z guacamole.
Kategorie
Alergeny
Laktoza