Burrito chili con carne
EkspertOdKuchni
Burrito chili con carne to danie pochodzące z kuchni meksykańskiej, które zdobyło popularność na całym świecie. Połączenie tortilli z ryżem, mięsem, warzywami i aromatycznymi przyprawami zasmakuje wszystkim miłośnikom wyrazistych potraw. Burrito chili con carne świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, jak i pikniki czy spotkania towarzyskie. Dla osób, które preferują mniej pikantne smaki, można dostosować ilość przypraw do własnych preferencji. Życzmy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
739
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
95
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Burrito chili con carne to danie pochodzące z kuchni meksykańskiej, które zdobyło popularność na całym świecie. Połączenie tortilli z ryżem, mięsem, warzywami i aromatycznymi przyprawami zasmakuje wszystkim miłośnikom wyrazistych potraw. Burrito chili con carne świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, jak i pikniki czy spotkania towarzyskie. Dla osób, które preferują mniej pikantne smaki, można dostosować ilość przypraw do własnych preferencji. Życzmy smacznego!
19
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
190 g koncentrat pomidorowy łowicz
400 g mięso mielone wołowe
2 szt. cebula czerwona
1 szt. papryka pepperoni
4 szt. tortilla
200 g ryż praboiled
100 g czerwona fasola
50 g kukurydza
50 g japaleno
50 g mix sałat
2 łyżka sos sojowy
20 g jogurt naturalny
1 szczyp. papryka ostra do smaku
1 szczyp. cukier do smaku
1 szczyp. curry w proszku do smaku
1 szczyp. chilli do smaku
1 szczyp. kumin rzymski do smaku
1 szczyp. papryka wędzona do smaku
1 szczyp. oregano do smaku
Przygotowanie
W garnku smażymy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę pepperoni.
Dodajemy mięso mielone i razem wszystko smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, kuminem rzymskim, oregano i papryką wędzoną. Całość dokładnie mieszamy, aby mięso było dobrze doprawione.
Do garnka z mięsem wlewamy bulion i dusimy mięso ok. 20 minut. Pod koniec duszenia dodajemy ¾ słoiczka przecieru pomidorowego, kukurydzę i fasolę czerwoną.
W międzyczasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej, aby był on al dente.
Gdy ryż jest ugotowany, doprawiamy go curry, łyżką przecieru pomidorowego, sosem sojowym, papryką wędzoną i kuminem rzymskim.
Na środek tortilli kładziemy ryż, następnie mięso, jalapeno, sałatę i łyżkę jogurtu naturalnego.
Burrito zawijamy na kształt rulonu, aby zakryć całą zawartość w środku.
Skręcone burrito podpiekamy na suchej patelni z obu stron.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
739
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
95
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.