Burrito chili con carne

EkspertOdKuchni
Burrito chili con carne

0

0 / 0

Burrito chili con carne to danie pochodzące z kuchni meksykańskiej, które zdobyło popularność na całym świecie. Połączenie tortilli z ryżem, mięsem, warzywami i aromatycznymi przyprawami zasmakuje wszystkim miłośnikom wyrazistych potraw. Burrito chili con carne świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, jak i pikniki czy spotkania towarzyskie. Dla osób, które preferują mniej pikantne smaki, można dostosować ilość przypraw do własnych preferencji. Życzmy smacznego!

19

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

190 g koncentrat pomidorowy łowicz

400 g mięso mielone wołowe

2 szt. cebula czerwona

1 szt. papryka pepperoni

4 szt. tortilla

200 g ryż praboiled

100 g czerwona fasola

50 g kukurydza

50 g japaleno

50 g mix sałat

2 łyżka sos sojowy

20 g jogurt naturalny

1 szcz. papryka ostra do smaku

1 szcz. cukier do smaku

1 szcz. curry w proszku do smaku

1 szcz. chilli do smaku

1 szcz. kumin rzymski do smaku

1 szcz. papryka wędzona do smaku

1 szcz. oregano do smaku

Przygotowanie


1

W garnku smażymy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę pepperoni.

2

Dodajemy mięso mielone i razem wszystko smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, kuminem rzymskim, oregano i papryką wędzoną. Całość dokładnie mieszamy, aby mięso było dobrze doprawione.

3

Do garnka z mięsem wlewamy bulion i dusimy mięso ok. 20 minut. Pod koniec duszenia dodajemy ¾ słoiczka przecieru pomidorowego, kukurydzę i fasolę czerwoną.

4

W międzyczasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej, aby był on al dente.

5

Gdy ryż jest ugotowany, doprawiamy go curry, łyżką przecieru pomidorowego, sosem sojowym, papryką wędzoną i kuminem rzymskim.

6

Na środek tortilli kładziemy ryż, następnie mięso, jalapeno, sałatę i łyżkę jogurtu naturalnego.

7

Burrito zawijamy na kształt rulonu, aby zakryć całą zawartość w środku.

8

Skręcone burrito podpiekamy na suchej patelni z obu stron.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły