Burrito chili con carne
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Burrito chili con carne](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975567327.jpeg&w=3840&q=75)
Burrito chili con carne to danie pochodzące z kuchni meksykańskiej, które zdobyło popularność na całym świecie. Połączenie tortilli z ryżem, mięsem, warzywami i aromatycznymi przyprawami zasmakuje wszystkim miłośnikom wyrazistych potraw. Burrito chili con carne świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, jak i pikniki czy spotkania towarzyskie. Dla osób, które preferują mniej pikantne smaki, można dostosować ilość przypraw do własnych preferencji. Życzmy smacznego!
1
0 / 0
Burrito chili con carne to danie pochodzące z kuchni meksykańskiej, które zdobyło popularność na całym świecie. Połączenie tortilli z ryżem, mięsem, warzywami i aromatycznymi przyprawami zasmakuje wszystkim miłośnikom wyrazistych potraw. Burrito chili con carne świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, jak i pikniki czy spotkania towarzyskie. Dla osób, które preferują mniej pikantne smaki, można dostosować ilość przypraw do własnych preferencji. Życzmy smacznego!
19
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
190 g koncentrat pomidorowy łowicz
400 g mięso mielone wołowe
2 szt. cebula czerwona
1 szt. papryka pepperoni
4 szt. tortilla
200 g ryż praboiled
100 g czerwona fasola
50 g kukurydza
50 g japaleno
50 g mix sałat
2 łyżka sos sojowy
20 g jogurt naturalny
1 szczyp. papryka ostra do smaku
1 szczyp. cukier do smaku
1 szczyp. curry w proszku do smaku
1 szczyp. chilli do smaku
1 szczyp. kumin rzymski do smaku
1 szczyp. papryka wędzona do smaku
1 szczyp. oregano do smaku
Przygotowanie
W garnku smażymy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę pepperoni.
Dodajemy mięso mielone i razem wszystko smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, kuminem rzymskim, oregano i papryką wędzoną. Całość dokładnie mieszamy, aby mięso było dobrze doprawione.
Do garnka z mięsem wlewamy bulion i dusimy mięso ok. 20 minut. Pod koniec duszenia dodajemy ¾ słoiczka przecieru pomidorowego, kukurydzę i fasolę czerwoną.
W międzyczasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej, aby był on al dente.
Gdy ryż jest ugotowany, doprawiamy go curry, łyżką przecieru pomidorowego, sosem sojowym, papryką wędzoną i kuminem rzymskim.
Na środek tortilli kładziemy ryż, następnie mięso, jalapeno, sałatę i łyżkę jogurtu naturalnego.
Burrito zawijamy na kształt rulonu, aby zakryć całą zawartość w środku.
Skręcone burrito podpiekamy na suchej patelni z obu stron.