Burrito

m7
Burrito

1

4.5 / 2

Meksykańska tortilla z mięsnym nadzieniem, czarną fasolą i pomidorową salsą

19

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 kg mięso mielone

1 szczyp. sól

2 łyżecz. papryka słodka

0.50 łyżecz. kminek mielony

1 łyżecz. kolendra mielona

0.50 łyżecz. cynamon

0.50 łyżecz. pieprz czarny

0.50 łyżecz. tymianek

200 g śmietana

0.50 szkl. fasola czarna

0.50 szkl. ser żółty ostry

4 szt. tortilla

4 szt. pomidor

1 szt. cebula

4 szt. czosnek

1 szt. papryczka chili

1 szt. kostka bulionowa

5 łyżka oliwa z oliwek

2 łyżka olej

Przygotowanie


1

Zaczynamy od [b]zamarynowania mięsa[/b]:

2

do miski wlewamy ok 3 łyżek oleju, wsypujemy paprykę słodką, kminek, kolendrę, cynamom, 4 ząbki wyciśniętego czosnku. Wkładamy mięso i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu wlewamy na wierzch jeszcze trochę oleju, przykrywamy talerzem i odstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc.

3

[b]mięsny farsz[b/b]

4

gotujemy fasolę (uprzednio zalaną wodą i odstawioną na dobę) do miękkości.

5

W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy mieszając i rozgniatając grudy. Przesmażone zalewamy szklanką bulionu i dusimy pod pokrywką.

6

Na patelni dusimy połowę cebuli. Wrzucamy do mięsa. Następnie przesmażamy fasolę i również dodajemy do mięsa.

7

Sparzamy pomidory i obieramy ze skóry.

8

2 kroimy na cząstki i dodajemy do mięsa. Podlewamy wodą.

9

kroimy papryczkę chili (jeśli ktoś lubi bardzo ostre to może sostawić pestki lub dodać więcej) i wrzycamy do mięsa. Mieszamy, doprawiamy solą, tymiankiem i ewentualnie pieprzem. Odstawiamy.

10

Mięsko nie może mieć za dużo wody. To nie sos ale nadzienie, dlatego nadmiar wody należy odparować.

11

[b]pomidorowa salsa[/b]

12

2 pozostałe pomidory ścieramy na tarce o grubych oczkach.

13

pozostałą cebulę kroimy bardzo drobno.

14

mieszamy razem, dodajemy oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.

15

jeśli ktoś lubi ostrą salsę może dodać papryczkę chili i czosnek.

16

można też dodać liście kolendry lub natkę pietruszki i trochę soku z cytryny.

17

Rozgrzewamy piekarnik do ok 180 stopni.

18

Na środek placka tortilli nakładamy mięso, posypujemy żółtym serem i zwijamy: najpierw zakładamy dwa boki- prawy i lewy a następnie zwijamy od dołu do góry.

19

ma powstać taki pakunek przypominający dużego krokieta.

20

wkładamy do piekarnika. Po minucie przewracamy a po kolejnej wyjmujemy. Chodzi o to, żeby tortilla sie podgrzała.

21

Podajemy ze śmietana i pomidorową salsą w oddzielnych miseczkach.

22

smacznego:-)

Wartości odżywcze na porcję


Energia

937

kcal

Białka

47

gram

Węglowodany

70

gram

Tłuszcze

52

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły