Burrito
m7
Meksykańska tortilla z mięsnym nadzieniem, czarną fasolą i pomidorową salsą
Wartości odżywcze na porcję
Energia
937
kcal
Białka
47
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4.5 / 2
Meksykańska tortilla z mięsnym nadzieniem, czarną fasolą i pomidorową salsą
19
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg mięso mielone
1 szczyp. sól
2 łyżecz. papryka słodka
0.50 łyżecz. kminek mielony
1 łyżecz. kolendra mielona
0.50 łyżecz. cynamon
0.50 łyżecz. pieprz czarny
0.50 łyżecz. tymianek
200 g śmietana
0.50 szkl. fasola czarna
0.50 szkl. ser żółty ostry
4 szt. tortilla
4 szt. pomidor
1 szt. cebula
4 szt. czosnek
1 szt. papryczka chili
1 szt. kostka bulionowa
5 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżka olej
Przygotowanie
Zaczynamy od [b]zamarynowania mięsa[/b]:
do miski wlewamy ok 3 łyżek oleju, wsypujemy paprykę słodką, kminek, kolendrę, cynamom, 4 ząbki wyciśniętego czosnku. Wkładamy mięso i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu wlewamy na wierzch jeszcze trochę oleju, przykrywamy talerzem i odstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc.
[b]mięsny farsz[b/b]
gotujemy fasolę (uprzednio zalaną wodą i odstawioną na dobę) do miękkości.
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy mieszając i rozgniatając grudy. Przesmażone zalewamy szklanką bulionu i dusimy pod pokrywką.
Na patelni dusimy połowę cebuli. Wrzucamy do mięsa. Następnie przesmażamy fasolę i również dodajemy do mięsa.
Sparzamy pomidory i obieramy ze skóry.
2 kroimy na cząstki i dodajemy do mięsa. Podlewamy wodą.
kroimy papryczkę chili (jeśli ktoś lubi bardzo ostre to może sostawić pestki lub dodać więcej) i wrzycamy do mięsa. Mieszamy, doprawiamy solą, tymiankiem i ewentualnie pieprzem. Odstawiamy.
Mięsko nie może mieć za dużo wody. To nie sos ale nadzienie, dlatego nadmiar wody należy odparować.
[b]pomidorowa salsa[/b]
2 pozostałe pomidory ścieramy na tarce o grubych oczkach.
pozostałą cebulę kroimy bardzo drobno.
mieszamy razem, dodajemy oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.
jeśli ktoś lubi ostrą salsę może dodać papryczkę chili i czosnek.
można też dodać liście kolendry lub natkę pietruszki i trochę soku z cytryny.
Rozgrzewamy piekarnik do ok 180 stopni.
Na środek placka tortilli nakładamy mięso, posypujemy żółtym serem i zwijamy: najpierw zakładamy dwa boki- prawy i lewy a następnie zwijamy od dołu do góry.
ma powstać taki pakunek przypominający dużego krokieta.
wkładamy do piekarnika. Po minucie przewracamy a po kolejnej wyjmujemy. Chodzi o to, żeby tortilla sie podgrzała.
Podajemy ze śmietana i pomidorową salsą w oddzielnych miseczkach.
smacznego:-)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
937
kcal
Białka
47
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
52
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.