1

Składniki

0.5 Kilograma
mięso mielone
1 Szczypta
sól
2 Łyżeczki
papryka słodka
0.5 Łyżeczki
Kminek mielony
1 Łyżeczka
Kolendra mielona
0.5 Łyżeczki
cynamon
0.5 Łyżeczki
pieprz czarny
0.5 Łyżeczki
tymianek
200 Gramów
śmietana
0.5 Szklanki
Fasola czarna
0.5 Szklanki
Ser żółty ostry
4 Sztuki
Tortilla
4 Sztuki
pomidor
1 Sztuka
cebula
4 Sztuki
czosnek
1 Sztuka
Papryczka chili
1 Sztuka
Kostka bulionowa
5 Łyżek
oliwa z oliwek
2 Łyżki
olej
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Zaczynamy od [b]zamarynowania mięsa[/b]:
  2. do miski wlewamy ok 3 łyżek oleju, wsypujemy paprykę słodką, kminek, kolendrę, cynamom, 4 ząbki wyciśniętego czosnku. Wkładamy mięso i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu wlewamy na wierzch jeszcze trochę oleju, przykrywamy talerzem i odstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc.
  3. [b]mięsny farsz[b/b]
  4. gotujemy fasolę (uprzednio zalaną wodą i odstawioną na dobę) do miękkości.
  5. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy mieszając i rozgniatając grudy. Przesmażone zalewamy szklanką bulionu i dusimy pod pokrywką.
  6. Na patelni dusimy połowę cebuli. Wrzucamy do mięsa. Następnie przesmażamy fasolę i również dodajemy do mięsa.
  7. Sparzamy pomidory i obieramy ze skóry.
  8. 2 kroimy na cząstki i dodajemy do mięsa. Podlewamy wodą.
  9. kroimy papryczkę chili (jeśli ktoś lubi bardzo ostre to może sostawić pestki lub dodać więcej) i wrzycamy do mięsa. Mieszamy, doprawiamy solą, tymiankiem i ewentualnie pieprzem. Odstawiamy.
  10. Mięsko nie może mieć za dużo wody. To nie sos ale nadzienie, dlatego nadmiar wody należy odparować.
  11. [b]pomidorowa salsa[/b]
  12. 2 pozostałe pomidory ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  13. pozostałą cebulę kroimy bardzo drobno.
  14. mieszamy razem, dodajemy oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.
  15. jeśli ktoś lubi ostrą salsę może dodać papryczkę chili i czosnek.
  16. można też dodać liście kolendry lub natkę pietruszki i trochę soku z cytryny.
  17. Rozgrzewamy piekarnik do ok 180 stopni.
  18. Na środek placka tortilli nakładamy mięso, posypujemy żółtym serem i zwijamy: najpierw zakładamy dwa boki- prawy i lewy a następnie zwijamy od dołu do góry.
  19. ma powstać taki pakunek przypominający dużego krokieta.
  20. wkładamy do piekarnika. Po minucie przewracamy a po kolejnej wyjmujemy. Chodzi o to, żeby tortilla sie podgrzała.
  21. Podajemy ze śmietana i pomidorową salsą w oddzielnych miseczkach.
  22. smacznego:-)

Opis

Meksykańska tortilla z mięsnym nadzieniem, czarną fasolą i pomidorową salsą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!