Burrata z truskawkami

EkspertOdKuchni
Burrata z truskawkami

0

0 / 0

Burrata z truskawkami to połączenie kremowego włoskiego sera i soczystych, sezonowych owoców. Danie zachwyca prostotą, świeżością i elegancją – idealne na letnią kolację, spotkanie z przyjaciółmi lub romantyczną przystawkę. Delikatna burrata świetnie komponuje się z truskawkowym chutneyem i świeżą bazylią. To szybka, efektowna propozycja, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Świetne do podania z pieczywem i lampką białego wina. Życzymy smacznego!

12

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

8 szt. truskawki

1 łyżka miód

1 pęcz. liście bazylii

2 łyżka oliwa z oliwek

2 szt. burrata

1 szt. cytryna

4 szt. kromka chleba

Chutney truskawkowy

10 szt. truskawki

2 łyżka ocet balsamiczny

1 łyżka miód

1 szczyp. płatki chili

1 szczyp. pieprz i sól

Przygotowanie


1

Najpierw przyrządź chutney truskawkowy.

2

Truskawki pokrój w kostkę.

3

Na patelni rozgrzej miód, dodaj płatki chilli oraz truskawki.

4

Smaż chwilę, a następnie dodaj ocet i dopraw odrobiną soli i pieprzu.

5

Smaż do momentu, aż powstanie coś w rodzaju konfitury.

6

Truskawki pozbawione szypułek pokrój w plastry i umieść w miseczce. Dodaj łyżkę miodu, skrop sokiem z cytryny i dodaj startą skórkę z cytryny.

7

Na talerzu ułóż rozerwaną burratę. Polej chutneyem z truskawek, dodaj truskawki z cytryną, liście bazylii i całość skrop oliwą.

8

Podawaj z grillowanym chlebem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły