Burrata z truskawkami

EkspertOdKuchni

Burrata z truskawkami to połączenie kremowego włoskiego sera i soczystych, sezonowych owoców. Danie zachwyca prostotą, świeżością i elegancją – idealne na letnią kolację, spotkanie z przyjaciółmi lub romantyczną przystawkę. Delikatna burrata świetnie komponuje się z truskawkowym chutneyem i świeżą bazylią. To szybka, efektowna propozycja, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Świetne do podania z pieczywem i lampką białego wina. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Burrata z truskawkami to połączenie kremowego włoskiego sera i soczystych, sezonowych owoców. Danie zachwyca prostotą, świeżością i elegancją – idealne na letnią kolację, spotkanie z przyjaciółmi lub romantyczną przystawkę. Delikatna burrata świetnie komponuje się z truskawkowym chutneyem i świeżą bazylią. To szybka, efektowna propozycja, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Świetne do podania z pieczywem i lampką białego wina. Życzymy smacznego!
12
Składniki
20 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
8 szt. truskawki
1 łyżka miód
1 pęcz. liście bazylii
2 łyżka oliwa z oliwek
2 szt. burrata
1 szt. cytryna
4 szt. kromka chleba
Chutney truskawkowy
10 szt. truskawki
2 łyżka ocet balsamiczny
1 łyżka miód
1 szczyp. płatki chili
1 szczyp. pieprz i sól
Przygotowanie
Najpierw przyrządź chutney truskawkowy.
Truskawki pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej miód, dodaj płatki chilli oraz truskawki.
Smaż chwilę, a następnie dodaj ocet i dopraw odrobiną soli i pieprzu.
Smaż do momentu, aż powstanie coś w rodzaju konfitury.
Truskawki pozbawione szypułek pokrój w plastry i umieść w miseczce. Dodaj łyżkę miodu, skrop sokiem z cytryny i dodaj startą skórkę z cytryny.
Na talerzu ułóż rozerwaną burratę. Polej chutneyem z truskawek, dodaj truskawki z cytryną, liście bazylii i całość skrop oliwą.
Podawaj z grillowanym chlebem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.