Burrata z kolorowymi pomidorami
EkspertOdKuchni
Burrata z kolorowymi pomidorami to lekka przekąska włoska, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Świetnie sprawdzi się na letnią kolację lub orzeźwiającą przekąskę. Połączenie kremowego sera z soczystymi pomidorami, oliwą z oliwek, koperkiem i parmezanem przypadnie do gustu wszystkim fanom świeżych i prostych dań. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
313
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Burrata z kolorowymi pomidorami to lekka przekąska włoska, która zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Świetnie sprawdzi się na letnią kolację lub orzeźwiającą przekąskę. Połączenie kremowego sera z soczystymi pomidorami, oliwą z oliwek, koperkiem i parmezanem przypadnie do gustu wszystkim fanom świeżych i prostych dań. Życzymy smacznego!
9
Składniki
10 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. burrata
1 szt. pomidor czekoladowy
1 szt. pomidor żółty
1 szt. pomidor malinowy
40 ml oliwa z oliwek
2 łyżka sok z cytryny
50 g parmezan tarty
2 łodyga koperek
1 szczyp. pieprz i sól
Przygotowanie
Pomidory dokładnie umyć, wyciąć szypułki, pokroić w kostkę i umieścić w misce.
Pomidory skropić oliwą oraz sokiem z cytryny. Dodać sól, pieprz oraz posiekany koperek. Wymieszać.
Wyłożyć porcję pomidorów na talerz. Na środku położyć burratę, posypać tartym parmezanem i polać odrobiną oliwy. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
313
kcal
Białka
10
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
27
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.