Burito - najlepsze jakie jadłam!!!
m7
Danie to jest gotowe w 15 minut! Wszystkim smakuje, a nie wymaga dużo poświęcenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
546
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
4
3.3 / 29
Danie to jest gotowe w 15 minut! Wszystkim smakuje, a nie wymaga dużo poświęcenia.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
500 g mięso mielone z łopatki
300 g ser żółty
1 szt. kukurydza konserwowa
1 szt. papryka czerwona
1 szt. przyprawa do dań meksykańskich
6 szt. tortilla
Przygotowanie
Przygotowanie: otwieramy i odsączamy kukurydzę, paprykę kroimy w kostkę, ścieramy ser na tarce.
Placki tortilla zawijamy w folię aluminiową (żeby nie wyschły) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, celem podgrzania.
Na patelni podsmażamy mięso bez przypraw ? do momentu aż będzie sypkie. Następnie dolewamy szklankę wody, wszystko posypujemy fix?em i mieszamy. Następnie dodajemy 2/3 puszki kukurydzy i paprykę (jak będzie duża to nie dodajemy całej), Mieszamy i dusimy około 10 minut mieszając. (zdjęcie nr1)
Starty ser wsypujemy do miseczki i kładziemy na stole. Do drugiej przelewamy zawartość patelni. Na talerze wykładamy po placku tortilli, nadmiar wkładamy do piekarnika, żeby nie wystygły. Każdy indywidualnie nakłada sobie ile chce do placka, posypuje serem i składa na pół lub zawija w rulonik. Jemy nożem i widelcem. (zdjęcie nr2,3)
Porady:
1.Jeśli chcesz, aby potrawa była ostra dodaj kilka kropel chili lub tabasco.
2.Do potrawy można dodać też fioletowej fasoli ? wtedy należy zmniejszyć ilość papryki i kukurydzy.
3.Na przepisie fix?a napisane jest aby dodawać 1,5 szklanki wody, ale ja dodaję 1 i w zupełności wystarcza, bo mięso puszcza ?sok?.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
546
kcal
Białka
38
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.