Burgery z pulpetami w sosie pomidorowym
maspexdigital
Przygotuj ciasto i odstaw je do wyrośnięcia. Po określonym czasie uformuj niewielkie bułki na burgery i piecz je w 200 stopniach przez około 10 - 15 minut, aż bułeczki ładnie zbrązowieją. Przygotuj wszystkie potrzebne dodatki, a pulpeciki w sosie pomidorowym podgrzej na patelni. Gotowe bułeczki przekrój na pół i stwórz swojego burgera: bułka, sos pomidorowy, rukola, pulpet, ser, pomidorki, bułka i ogórek konserwowy spięty wykałaczką. Burgery z pulpetami w sosie pomidorowym to ciekawa alternatywa klasycznej amerykańskiej kanapki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
143
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Przygotuj ciasto i odstaw je do wyrośnięcia. Po określonym czasie uformuj niewielkie bułki na burgery i piecz je w 200 stopniach przez około 10 - 15 minut, aż bułeczki ładnie zbrązowieją. Przygotuj wszystkie potrzebne dodatki, a pulpeciki w sosie pomidorowym podgrzej na patelni. Gotowe bułeczki przekrój na pół i stwórz swojego burgera: bułka, sos pomidorowy, rukola, pulpet, ser, pomidorki, bułka i ogórek konserwowy spięty wykałaczką. Burgery z pulpetami w sosie pomidorowym to ciekawa alternatywa klasycznej amerykańskiej kanapki.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 opak. pulpety w sosie pomidorowym łowicz
250 g lubella mąka puszysta uniwersalna
150 woda
40 g masło
12 g świeże drożdże
1 szt. jajka kurze całe
1 szczyp. sezam
1 kostka ser żółty
10 szt. pomidorki koktajlowe
1 pęcz. rukola
1 opak. mini ogórki konserwowe
Przygotowanie
Przygotuj zaczyn. Drożdże wymieszaj z cukrem i ciepłą wodą. Odstaw na kilka minut.
Mąkę wymieszaj z solą, dodaj żółtko i zaczyn. Wymieszaj wstępnie i dodaj roztopione masło. Wyrabiaj ręcznie kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i odstające od ręki.
Włóż do miski wysmarowanej odrobiną oleju. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość.
Po tym czasie wyrób ciasto ponownie i podziel na równej wielkości bułeczki – około 20 sztuk. Wyłóż bułeczki na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Pozostaw na około 30 minut aż wyrosną ponownie.
Posmaruj białkiem i posyp sezamem. Piecz w temp. 200ºC przez około 10-15 minut aż bułeczki będą ładnie przybrązowione.
Przygotuj dodatki, ser pokrój w małe kwadraty. Pomidorki w plasterki. Pulpety podgrzej na patelni.
Bułeczki przekrój na pół. Przygotuj burger: bułka, warstwa sosu pomidorowego, rukola, pulpet, plaster sera, pomidorki, bułka oraz ogórek konserwowy na wykałaczce.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
143
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.