Burgery z pulpetami w sosie pomidorowym

maspexdigital
Burgery z pulpetami w sosie pomidorowym

0

0 / 0

Przygotuj ciasto i odstaw je do wyrośnięcia. Po określonym czasie uformuj niewielkie bułki na burgery i piecz je w 200 stopniach przez około 10 - 15 minut, aż bułeczki ładnie zbrązowieją. Przygotuj wszystkie potrzebne dodatki, a pulpeciki w sosie pomidorowym podgrzej na patelni. Gotowe bułeczki przekrój na pół i stwórz swojego burgera: bułka, sos pomidorowy, rukola, pulpet, ser, pomidorki, bułka i ogórek konserwowy spięty wykałaczką. Burgery z pulpetami w sosie pomidorowym to ciekawa alternatywa klasycznej amerykańskiej kanapki.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 opak. pulpety w sosie pomidorowym łowicz

250 g lubella mąka puszysta uniwersalna

150 woda

40 g masło

12 g świeże drożdże

1 szt. jajka kurze całe

1 szcz. sezam

1 kost. ser żółty

10 szt. pomidorki koktajlowe

1 pęcz. rukola

1 opak. mini ogórki konserwowe

Przygotowanie


1

Przygotuj zaczyn. Drożdże wymieszaj z cukrem i ciepłą wodą. Odstaw na kilka minut.

2

Mąkę wymieszaj z solą, dodaj żółtko i zaczyn. Wymieszaj wstępnie i dodaj roztopione masło. Wyrabiaj ręcznie kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i odstające od ręki.

3

Włóż do miski wysmarowanej odrobiną oleju. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość.

4

Po tym czasie wyrób ciasto ponownie i podziel na równej wielkości bułeczki – około 20 sztuk. Wyłóż bułeczki na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Pozostaw na około 30 minut aż wyrosną ponownie.

5

Posmaruj białkiem i posyp sezamem. Piecz w temp. 200ºC przez około 10-15 minut aż bułeczki będą ładnie przybrązowione.

6

Przygotuj dodatki, ser pokrój w małe kwadraty. Pomidorki w plasterki. Pulpety podgrzej na patelni.

7

Bułeczki przekrój na pół. Przygotuj burger: bułka, warstwa sosu pomidorowego, rukola, pulpet, plaster sera, pomidorki, bułka oraz ogórek konserwowy na wykałaczce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły