Burgery z ciecierzycy i brokuła

uuula
Burgery z ciecierzycy i brokuła

0

0 / 0

Zdrowy fast food, pyszne danie zarówno na danie główne, jak i na wynos.

14

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

300 g ciecierzyca

1 pęcz. brokuły

2 szt. jajka całe

380 g mąka lubella pełne ziarno 3 zboża

8 g świeże drożdże

1 szt. jajko

200 mleko

1 łyżeczka sól

1 łyżeczka cukier

3 łyżka sezam nasiona

4 szt. ogórki konserwowe krakus

4 łyżka ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii

2 szt. pomidory malinowe

1 szt. sałata karbowana

Przygotowanie


1

W dużej misce rozetrzyj palcami drożdże z cukrem, a gdy się rozpuszczą, wlej mleko, masło, jajko oraz wsyp sól - wymieszaj całość. Następnie dodaj mąkę i wyrób dobrze ciasto - aż będzie odchodzić od miski oraz dłoni (kilka minut). Miskę nakryj ściereczką i odstaw na 20 w miarę ciepłe miejsce Piekarnik rozgrzać do 185 stopni (u mnie 170 przy termoobiegu). Ciasto lekko odgazować i podzielić na mniejsze kawałki. Z każdego uformować w dłoni nieduże kulki, które następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, po czym posypać z wierzchu sezamem (opcjonalnie można je naciąć z wierzchu). Bułki piec przez 15-20 minut, aż staną się złote z wierzchu.

2

Ciecierzycę rozgniatamy widelcem lub blenderem. dodajemy ugotowanego brokuła i również rozdrabniamy. Dodajemy jajka i ugniatamy. W razie potrzeby dodajemy bułkę tartą. Formujemy burgery i grillujemy na patelni grillowej lum grillu elektrycznym z niewielką ilością oleju.

3

Bułki kroimy na połowę. Przekładamy burgerem z ciecierzycy i brokuła. Dodajemy Ketchup Kotlin, ogórki Krakus, pomidory i sałatę. Smacznego!

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły