Burgery fit z buraka
kontakt_2
Burgery, które możemy jeść bez wyrzutów sumienia, to te przygotowane z warzyw. Burgery buraczane z dodatkiem kaszy jaglanej i soczewicy na pewno nie raz zagoszczą w Waszej kuchni ;)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
759
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
159
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Burgery, które możemy jeść bez wyrzutów sumienia, to te przygotowane z warzyw. Burgery buraczane z dodatkiem kaszy jaglanej i soczewicy na pewno nie raz zagoszczą w Waszej kuchni ;)
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
6 szt. bułki grahamki
80 g szpinak świeży
1 szt. zielony ogórek
1 szt. cebula
6 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot
120 g kasza jaglana
40 g soczewica czerwona
100 g bułka tarta
1 szt. cebula
1 szt. burak gotowany
0.50 łyżecz. papryka słodka
2 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Kaszę jaglaną i soczewicę przekładamy na sitko (razem), płuczemy i parzymy wrzątkiem.
Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy 15 minut, aż woda się wchłonie.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Lekko przestudzoną kasze z soczewicą miksujemy z posiekaną cebulą, ugotowanym burakiem i przyprawami. Dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
Zwilżonymi dłońmi, formujemy 6 kotletów i układamy jena blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut.
Bułki przekrawamy i układamy na nich kolejno: szpinak, pokrojone w plastry ogórki, kotlety, pokrojoną w plastry cebulę i ketchup pikantny 60% mniej kalorii Kotlin.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
759
kcal
Białka
26
gram
Węglowodany
159
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.