Burgery fit z buraka

kontakt_2
Burgery fit z buraka

0

0 / 0

Burgery, które możemy jeść bez wyrzutów sumienia, to te przygotowane z warzyw. Burgery buraczane z dodatkiem kaszy jaglanej i soczewicy na pewno nie raz zagoszczą w Waszej kuchni ;)

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

6 szt. bułki grahamki

80 g szpinak świeży

1 szt. zielony ogórek

1 szt. cebula

6 łyżka ketchup kotlin z piekła rodem extra hot

120 g kasza jaglana

40 g soczewica czerwona

100 g bułka tarta

1 szt. cebula

1 szt. burak gotowany

0.50 łyżecz. papryka słodka

2 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Kaszę jaglaną i soczewicę przekładamy na sitko (razem), płuczemy i parzymy wrzątkiem.

2

Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy 15 minut, aż woda się wchłonie.

3

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

4

Lekko przestudzoną kasze z soczewicą miksujemy z posiekaną cebulą, ugotowanym burakiem i przyprawami. Dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.

5

Zwilżonymi dłońmi, formujemy 6 kotletów i układamy jena blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut.

6

Bułki przekrawamy i układamy na nich kolejno: szpinak, pokrojone w plastry ogórki, kotlety, pokrojoną w plastry cebulę i ketchup pikantny 60% mniej kalorii Kotlin.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły