0

Składniki

1 Kilogram
mięso mielone z indyka
2 Pęczki
botwinka
5 Sztuk
ząbek czosnku
1 Sztuka
cebula czerwona
3 Łyżki
Musztarda francuska
0.5 Łyżki
skórka z cytryny
1 Sztuka
jajka
2 Łyżki
Otręby owsiane
1 Łyżka
nasiona sezamu
1 Szczypta
sól, pieprz

Dodatki

1 Opakowanie
ingridient
Ketchup Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii
5 Sztuk
bułki na żytnim zakwasie
1 Sztuka
sałata
4 Sztuki
Ogórek zielony
1 Sztuka
cebula czerwona
1 Pęczek
koperek
2 Łyżki
ocet balsamiczny
1 Łyżka
miód
2 Łyżki
olej
10 Sztuk
Pomidory koktajlowe
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Zmielone mięso przełóż do dużej miski. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa.
  2. Odetnij od botwinki buraczki, obierz je. Całość umyj.
  3. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce oleju, na patelni. Dodaj pokrojone łodyżki botwinki wraz z częścią pokrojonych jej listków. Część liści zostaw do przygotowania kanapek. Wlej sok z cytryny, całość wymieszaj i duś ok. 1 minutę. Ostudź.
  4. Dodaj do mięsa jajko, musztardę, skórkę z cytryny, otręby i zawartość patelni. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw na 15 minut (aby otręby napęczniały).
  5. Uformuj kotlety, następnie obsyp je sezamem. Przy pomocy silikonowego pędzelka posmaruj ruszt grilla olejem. Grilluj wraz z innymi warzywami na małym ogniu.
  6. W międzyczasie buraczki poprzekrawaj na połówki (lub ćwiartki, jeśli są duże). Dodaj do nich 2 łyżki octu balsamicznego i miód. Całość wymieszaj i grilluj wraz z pozostałym jedzeniem.
  7. Pod koniec grillowania możesz lekko opiec pieczywo.
  8. Ułóż kolejno na bułce warzywa i mięso, polej ketchupem.

Podobne przepisy

Pulpeciki w sosie pikantnym z oliwkami

Przepis
Łatwy Do 40 min
Pulpeciki w sosie pikantnym z oliwkami

Mięsne pulpeciki

Przepis
Łatwy Do 40 min
Mięsne pulpeciki

Ketchupowe klopsy z mięsa mielonego z indyka

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Ketchupowe klopsy z mięsa mielonego z indyka

Marynowane nóżki z kurczaka w zalewie cytrynowo-ketchupowej ...

Przepis
Łatwy Do 15 min
Marynowane nóżki z kurczaka w zalewie cytrynowo-ketchupowej z czosnkową nutą

Rozgrzewające curry indyjskie

Przepis
Łatwy Do 40 min
Rozgrzewające curry indyjskie

Roladki z chorizo i papryką

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Roladki z chorizo i papryką

Gulasz z dynią – passata classica

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Gulasz z dynią – passata classica

Lazania z cukinią i mięsem wołowym

Przepis
Łatwy Do 1,5 godz
Lazania z cukinią i mięsem wołowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!