Burgery drobiowe fit z botwinką
kontakt_2
Pora na wiosenne, niskokaloryczne burgery z indyka i otrębów! Przygotuj smakowitego, dietetycznego kotleta, którego następnie ułożysz na podpiekanej bułeczce wraz z grillowanymi warzywami. Do smaku podlej danie ketchupem oraz podaj lekką sałatkę z sosem na miodzie, oliwie i occie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
796
kcal
Białka
72
gram
Węglowodany
63
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4.5 / 2
Pora na wiosenne, niskokaloryczne burgery z indyka i otrębów! Przygotuj smakowitego, dietetycznego kotleta, którego następnie ułożysz na podpiekanej bułeczce wraz z grillowanymi warzywami. Do smaku podlej danie ketchupem oraz podaj lekką sałatkę z sosem na miodzie, oliwie i occie.
20
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
1 kg mięso mielone z indyka
2 pęcz. botwinka
5 szt. ząbek czosnku
1 szt. cebula czerwona
3 łyżka musztarda francuska
0.50 łyżka skórka z cytryny
1 szt. jaja l
2 łyżka otręby owsiane
1 łyżka nasiona sezamu
1 szczyp. sól, pieprz
1 opak. ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii
5 szt. bułki na żytnim zakwasie
1 szt. sałata
4 szt. ogórek zielony
1 szt. cebula czerwona
1 pęcz. koperek
2 łyżka ocet balsamiczny
1 łyżka miód
2 łyżka olej
10 szt. pomidory koktajlowe
Przygotowanie
Zmielone mięso przełóż do dużej miski. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa.
Odetnij od botwinki buraczki, obierz je. Całość umyj.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce oleju, na patelni. Dodaj pokrojone łodyżki botwinki wraz z częścią pokrojonych jej listków. Część liści zostaw do przygotowania kanapek. Wlej sok z cytryny, całość wymieszaj i duś ok. 1 minutę. Ostudź.
Dodaj do mięsa jajko, musztardę, skórkę z cytryny, otręby i zawartość patelni. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw na 15 minut (aby otręby napęczniały).
Uformuj kotlety, następnie obsyp je sezamem. Przy pomocy silikonowego pędzelka posmaruj ruszt grilla olejem. Grilluj wraz z innymi warzywami na małym ogniu.
W międzyczasie buraczki poprzekrawaj na połówki (lub ćwiartki, jeśli są duże). Dodaj do nich 2 łyżki octu balsamicznego i miód. Całość wymieszaj i grilluj wraz z pozostałym jedzeniem.
Pod koniec grillowania możesz lekko opiec pieczywo.
Ułóż kolejno na bułce warzywa i mięso, polej ketchupem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
796
kcal
Białka
72
gram
Węglowodany
63
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.