Burgery drobiowe fit z botwinką

kontakt_2
Burgery drobiowe fit z botwinką

0

4.5 / 2

Pora na wiosenne, niskokaloryczne burgery z indyka i otrębów! Przygotuj smakowitego, dietetycznego kotleta, którego następnie ułożysz na podpiekanej bułeczce wraz z grillowanymi warzywami. Do smaku podlej danie ketchupem oraz podaj lekką sałatkę z sosem na miodzie, oliwie i occie.

20

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

1 kg mięso mielone z indyka

2 pęcz. botwinka

5 szt. ząbek czosnku

1 szt. cebula czerwona

3 łyżka musztarda francuska

0.50 łyżka skórka z cytryny

1 szt. jaja l

2 łyżka otręby owsiane

1 łyżka nasiona sezamu

1 szczyp. sól, pieprz

1 opak. ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii

5 szt. bułki na żytnim zakwasie

1 szt. sałata

4 szt. ogórek zielony

1 szt. cebula czerwona

1 pęcz. koperek

2 łyżka ocet balsamiczny

1 łyżka miód

2 łyżka olej

10 szt. pomidory koktajlowe

Przygotowanie


1

Zmielone mięso przełóż do dużej miski. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa.

2

Odetnij od botwinki buraczki, obierz je. Całość umyj.

3

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce oleju, na patelni. Dodaj pokrojone łodyżki botwinki wraz z częścią pokrojonych jej listków. Część liści zostaw do przygotowania kanapek. Wlej sok z cytryny, całość wymieszaj i duś ok. 1 minutę. Ostudź.

4

Dodaj do mięsa jajko, musztardę, skórkę z cytryny, otręby i zawartość patelni. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw na 15 minut (aby otręby napęczniały).

5

Uformuj kotlety, następnie obsyp je sezamem. Przy pomocy silikonowego pędzelka posmaruj ruszt grilla olejem. Grilluj wraz z innymi warzywami na małym ogniu.

6

W międzyczasie buraczki poprzekrawaj na połówki (lub ćwiartki, jeśli są duże). Dodaj do nich 2 łyżki octu balsamicznego i miód. Całość wymieszaj i grilluj wraz z pozostałym jedzeniem.

7

Pod koniec grillowania możesz lekko opiec pieczywo.

8

Ułóż kolejno na bułce warzywa i mięso, polej ketchupem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły