BURGERAKI

ewelinacieslikiewicz
BURGERAKI

0

0 / 0

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. bułki do hamburgerów

1 szt. ogórek

6 szt. liście sałaty

20 g seler konserwowy

1 szt. papryka czerwona

10 szt. oliwki

2 łyżka majonez krakus

1 opak. ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii

2 szcz. sól, pieprz

1 szt. jaja kurze całe

1 opak. tymbark jabłko mięta

500 g mięso mielone

Przygotowanie


1

Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, solimy i pieprzymy. Formujemy 4 zgrabne płaskie kotleciki, które smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na rumiany kolor (można użyć oleju do smażenia). Kotleciki odkładamy do przestygnięcie na ręcznik papierowy. Przygotowujemy bułki i kroimy je na pół. Dolną część smarujemy majonezem i na każdy spód bułki kładziemy liść sałaty.

2

Na sałatę układamy wcześniej przygotowane kotlety, które oblewamy ketchupem KOTLIN. Każdą z bułek dekorujemy wg. własnej wyobraźni na potworka, wycinany zęby, języki i nosy z przygotowanych warzyw. Oczy robimy z oliwek nadzianych na wykałaczki, przebijamy nimi wierzchy bułek. Możemy pokusić się o włosy z selera konserwowego. W dekorowaniu burgeraków ogranicza nas tylko nasza własna wyobraźnia!

3

BURGERAKI podajemy z TYMBARKIEM! Zrobią furorę na każdej dziecięcej imprezie (nie tylko na dziecięcej)!

Kategorie


Alergeny


Sezam

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły