BURGERAKI
ewelinacieslikiewicz
Wartości odżywcze na porcję
Energia
675
kcal
Białka
40
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. bułki do hamburgerów
1 szt. ogórek
6 szt. liście sałaty
20 g seler konserwowy
1 szt. papryka czerwona
10 szt. oliwki
2 łyżka majonez krakus
1 opak. ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii
2 szczyp. sól, pieprz
1 szt. jaja kurze całe
1 opak. tymbark jabłko mięta
500 g mięso mielone
Przygotowanie
Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, solimy i pieprzymy. Formujemy 4 zgrabne płaskie kotleciki, które smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na rumiany kolor (można użyć oleju do smażenia). Kotleciki odkładamy do przestygnięcie na ręcznik papierowy. Przygotowujemy bułki i kroimy je na pół. Dolną część smarujemy majonezem i na każdy spód bułki kładziemy liść sałaty.
Na sałatę układamy wcześniej przygotowane kotlety, które oblewamy ketchupem KOTLIN. Każdą z bułek dekorujemy wg. własnej wyobraźni na potworka, wycinany zęby, języki i nosy z przygotowanych warzyw. Oczy robimy z oliwek nadzianych na wykałaczki, przebijamy nimi wierzchy bułek. Możemy pokusić się o włosy z selera konserwowego. W dekorowaniu burgeraków ogranicza nas tylko nasza własna wyobraźnia!
BURGERAKI podajemy z TYMBARKIEM! Zrobią furorę na każdej dziecięcej imprezie (nie tylko na dziecięcej)!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
675
kcal
Białka
40
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Kategorie
Alergeny
Sezam