Burger z szarpanym jackfruitem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1708614483528.png&w=3840&q=75)
Krakus
![Burger z szarpanym jackfruitem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1709292755075.jpg&w=3840&q=75)
Burger z szarpanym jackfruitem to wyjątkowo smaczna, wyrazista i aromatyczna alternatywa dla tradycyjnego burgera pulled pork. Z pewnością zasmakuje nie tylko wegetarianom, ale również mięsożercom. Jackfruit, znany również jako owoc chlebowca, to doskonały zamiennik mięsa. Jego włóknista tekstura i zdolność do absorpcji smaków sprawiają, że jest świetnym składnikiem do przygotowania roślinnych burgerów. Smacznego!
0
0 / 0
Burger z szarpanym jackfruitem to wyjątkowo smaczna, wyrazista i aromatyczna alternatywa dla tradycyjnego burgera pulled pork. Z pewnością zasmakuje nie tylko wegetarianom, ale również mięsożercom. Jackfruit, znany również jako owoc chlebowca, to doskonały zamiennik mięsa. Jego włóknista tekstura i zdolność do absorpcji smaków sprawiają, że jest świetnym składnikiem do przygotowania roślinnych burgerów. Smacznego!
18
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. jackfruit w puszce
2 łyżka oliwa
1 szt. sałata rzymska mini
1 szt. cebula
1 opak. pomidorki cherry
6 szt. korniszony z chili krakus
1 pęcz. cebula dymka
4 szt. bułki
Sos BBQ
150 g ketchup kotlin łagodny
1 łyżka masło
3 łyżka cukier trzcinowy
2 łyżka sos sojowy
2 łyżka sos worcestershire
2 łyżka musztarda
2 łyżka ocet
1 łyżecz. papryka wędzona
0.50 szt. cebula
1 szczyp. pieprz i sól
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania sosu. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij w rondelku na maśle. Dodaj pozostałe składniki sosu i zagotuj.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj odsączonego jackfruita i chwilę przesmaż.
Następnie dodaj połowę sosu BBQ i dalej smaż na średnim ogniu, aż całość zmięknie.
Poszarp jackfruita za pomocą widelca, dopraw solą i pieprzem.
Bułki przekrój na pół, a następnie połóż środkiem na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy, aby się zarumieniły.
Połowę bułki posmaruj sosem BBQ. Następnie połóż liście sałaty, cebulę pokrojoną w talarki, pomidorki, jackfruita, ogórki konserwowe i cebulę dymkę. Całość przykryj drugą częścią bułki.