Burger z szarpanym jackfruitem

Krakus
Burger z szarpanym jackfruitem

0

0 / 0

Burger z szarpanym jackfruitem to wyjątkowo smaczna, wyrazista i aromatyczna alternatywa dla tradycyjnego burgera pulled pork. Z pewnością zasmakuje nie tylko wegetarianom, ale również mięsożercom. Jackfruit, znany również jako owoc chlebowca, to doskonały zamiennik mięsa. Jego włóknista tekstura i zdolność do absorpcji smaków sprawiają, że jest świetnym składnikiem do przygotowania roślinnych burgerów. Smacznego!

18

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. jackfruit w puszce

2 łyżka oliwa

1 szt. sałata rzymska mini

1 szt. cebula

1 opak. pomidorki cherry

6 szt. korniszony z chili krakus

1 pęcz. cebula dymka

4 szt. bułki

Sos BBQ

150 g ketchup kotlin łagodny

1 łyżka masło

3 łyżka cukier trzcinowy

2 łyżka sos sojowy

2 łyżka sos worcestershire

2 łyżka musztarda

2 łyżka ocet

1 łyżeczka papryka wędzona

0.50 szt. cebula

1 szcz. pieprz i sól

Przygotowanie


1

Zacznij od przygotowania sosu. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij w rondelku na maśle. Dodaj pozostałe składniki sosu i zagotuj.

2

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj odsączonego jackfruita i chwilę przesmaż.

3

Następnie dodaj połowę sosu BBQ i dalej smaż na średnim ogniu, aż całość zmięknie.

4

Poszarp jackfruita za pomocą widelca, dopraw solą i pieprzem.

5

Bułki przekrój na pół, a następnie połóż środkiem na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy, aby się zarumieniły.

6

Połowę bułki posmaruj sosem BBQ. Następnie połóż liście sałaty, cebulę pokrojoną w talarki, pomidorki, jackfruita, ogórki konserwowe i cebulę dymkę. Całość przykryj drugą częścią bułki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły