Burger z soft shell krabem

Lubella
Burger z soft shell krabem

0

0 / 0

Masz ochotę na coś innego niż klasyczny burger? Wskocz na wyższy poziom z burgerem z soft shell krabem. To krab, którego nie trzeba obierać – smaży się go w całości, aż będzie idealnie chrupiący z zewnątrz i delikatny w środku. To świetna opcja na kolację dla znajomych, domową wersję food truckowej klasyki albo efektowny weekendowy obiad. Sprawdzi się u fanów owoców morza, kuchni azjatyckiej i wszystkich, którzy lubią street food w wersji premium. Smacznego!

15

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. krab soft shell

100 g mąka pszenna lubella

1 łyżecz. papryka wędzona

1 łyżecz. czosnek w proszku

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

100 ml maślanka

1 szt. jajko

500 ml olej do smażenia

3 łyżka majonez

1 łyżka pasta miso jasna

2 szt. bułki maślane

4 szt. liście sałaty rzymskiej

2 szt. plastry pomidora

0.50 szt. czerwona cebula

1 łyżka posiekany szczypiorek

Przygotowanie


1

Rozmroź kraby i osusz ręcznikiem papierowym.

2

W misce wymieszaj mąkę z papryką wędzoną, czosnkiem w proszku, solą i pieprzem.

3

W drugiej misce połącz maślankę, jajko i srirachę.

4

Kraba obtocz w mące, następnie w maślance z jajkiem, ponownie w mące i od razu wkładaj na rozgrzany olej (180°C). Smaż na złoto i chrupko.

5

Wymieszaj majonez z pastą miso, tworząc sos.

6

Bułki maślane przekrój na pół, podpiecz od środka na maśle, aż będą złociste.

7

Złóż burgera. Na spód bułki daj trochę sosu miso, liść sałaty, plaster pomidora, plasterki czerwonej cebuli, usmażonego kraba, trochę majonezu miso i posiekany szczypiorek. Przykryj drugą częścią bułki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły