Burger z soft shell krabem

Lubella

Masz ochotę na coś innego niż klasyczny burger? Wskocz na wyższy poziom z burgerem z soft shell krabem. To krab, którego nie trzeba obierać – smaży się go w całości, aż będzie idealnie chrupiący z zewnątrz i delikatny w środku. To świetna opcja na kolację dla znajomych, domową wersję food truckowej klasyki albo efektowny weekendowy obiad. Sprawdzi się u fanów owoców morza, kuchni azjatyckiej i wszystkich, którzy lubią street food w wersji premium. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Masz ochotę na coś innego niż klasyczny burger? Wskocz na wyższy poziom z burgerem z soft shell krabem. To krab, którego nie trzeba obierać – smaży się go w całości, aż będzie idealnie chrupiący z zewnątrz i delikatny w środku. To świetna opcja na kolację dla znajomych, domową wersję food truckowej klasyki albo efektowny weekendowy obiad. Sprawdzi się u fanów owoców morza, kuchni azjatyckiej i wszystkich, którzy lubią street food w wersji premium. Smacznego!
15
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. krab soft shell
100 g mąka pszenna lubella
1 łyżecz. papryka wędzona
1 łyżecz. czosnek w proszku
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
100 ml maślanka
1 szt. jajko
500 ml olej do smażenia
3 łyżka majonez
1 łyżka pasta miso jasna
2 szt. bułki maślane
4 szt. liście sałaty rzymskiej
2 szt. plastry pomidora
0.50 szt. czerwona cebula
1 łyżka posiekany szczypiorek
Przygotowanie
Rozmroź kraby i osusz ręcznikiem papierowym.
W misce wymieszaj mąkę z papryką wędzoną, czosnkiem w proszku, solą i pieprzem.
W drugiej misce połącz maślankę, jajko i srirachę.
Kraba obtocz w mące, następnie w maślance z jajkiem, ponownie w mące i od razu wkładaj na rozgrzany olej (180°C). Smaż na złoto i chrupko.
Wymieszaj majonez z pastą miso, tworząc sos.
Bułki maślane przekrój na pół, podpiecz od środka na maśle, aż będą złociste.
Złóż burgera. Na spód bułki daj trochę sosu miso, liść sałaty, plaster pomidora, plasterki czerwonej cebuli, usmażonego kraba, trochę majonezu miso i posiekany szczypiorek. Przykryj drugą częścią bułki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.