Burger z soft shell krabem

Lubella
Burger z soft shell krabem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Masz ochotę na coś innego niż klasyczny burger? Wskocz na wyższy poziom z burgerem z soft shell krabem. To krab, którego nie trzeba obierać – smaży się go w całości, aż będzie idealnie chrupiący z zewnątrz i delikatny w środku. To świetna opcja na kolację dla znajomych, domową wersję food truckowej klasyki albo efektowny weekendowy obiad. Sprawdzi się u fanów owoców morza, kuchni azjatyckiej i wszystkich, którzy lubią street food w wersji premium. Smacznego!

15

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. krab soft shell

100 g mąka pszenna lubella

1 łyżecz. papryka wędzona

1 łyżecz. czosnek w proszku

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

100 ml maślanka

1 szt. jajko

500 ml olej do smażenia

3 łyżka majonez

1 łyżka pasta miso jasna

2 szt. bułki maślane

4 szt. liście sałaty rzymskiej

2 szt. plastry pomidora

0.50 szt. czerwona cebula

1 łyżka posiekany szczypiorek

Przygotowanie


Rozmroź kraby i osusz ręcznikiem papierowym.

W misce wymieszaj mąkę z papryką wędzoną, czosnkiem w proszku, solą i pieprzem.

W drugiej misce połącz maślankę, jajko i srirachę.

Kraba obtocz w mące, następnie w maślance z jajkiem, ponownie w mące i od razu wkładaj na rozgrzany olej (180°C). Smaż na złoto i chrupko.

Wymieszaj majonez z pastą miso, tworząc sos.

Bułki maślane przekrój na pół, podpiecz od środka na maśle, aż będą złociste.

Złóż burgera. Na spód bułki daj trochę sosu miso, liść sałaty, plaster pomidora, plasterki czerwonej cebuli, usmażonego kraba, trochę majonezu miso i posiekany szczypiorek. Przykryj drugą częścią bułki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły