Burger z kotletem z soczewicy
kontakt_1
Burger z kotletem z soczewicy, czyli domowy fast food, który jest idealny dla wegetarian, ale zadowoli nawet wybrednych mięsożerców. To nie tylko smaczny sposób na obiad, ale i świetne źródło białka roślinnego. Kotlet z soczewicy doskonale łączy się z chrupkimi warzywami i wyraźnym smakiem sosów, dzięki czemu jest świetną alternatywą dla klasycznego burgera z mięsem.
0
0 / 0
Burger z kotletem z soczewicy, czyli domowy fast food, który jest idealny dla wegetarian, ale zadowoli nawet wybrednych mięsożerców. To nie tylko smaczny sposób na obiad, ale i świetne źródło białka roślinnego. Kotlet z soczewicy doskonale łączy się z chrupkimi warzywami i wyraźnym smakiem sosów, dzięki czemu jest świetną alternatywą dla klasycznego burgera z mięsem.
17
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 szkl. soczewica czerwona sucha
300 g pieczarki
80 g cebula
1 pęcz. natka pietruszki
2 szt. jajo
2 łyżka bułka tarta
0.75 łyżeczka papryka słodka mielona
0.50 łyżeczka kurkuma
0.50 łyżeczka oregano
1 łyżeczka sól
0.50 łyżeczka pieprz
4 szt. bułka do hamburgerów
4 plast. sałata
1 szt. pomidor
1 szt. cebula czerwona
4 łyżeczka majonez krakus
4 łyżeczka ketchup kotlin łagodny
Przygotowanie
Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy płaską łyżeczkę soli i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 15 min do momentu kiedy soczewica zrobi się miękka.
Do tak ugotowanej, miękkiej soczewicy dodajemy słodką paprykę, kurkumę, oregano, pieprz mielony. Wszystko to dokładnie mieszamy, odparowujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Myjemy i kroimy pieczarki. Smażymy je na patelni wraz z drobno posiekaną cebulą na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pietruszkę, oregano oraz sól i pieprz. Pieczarki smażymy do momentu całkowitego odparowania płynu. Pozostawiamy do ostudzenia, a następnie przekładamy do malaksera i rozdrabniamy dokładnie.
Powstałą masę łączymy następnie z soczewicą, jajkiem oraz 2 łyżkami bułki tartej. Formujemy 4 kotlety.
Kotlety obtaczamy najpierw w jajku później w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron do osiągnięcia złotego koloru.
Tak usmażony kotlet wkładamy do bułki burgerowej wraz z sałatą, cebulą, pomidorem, majonezem oraz ketchupem.