Burger z kotletem z soczewicy

kontakt_1
Burger z kotletem z soczewicy

Średnia 0 / 0

Oceń!

Burger z kotletem z soczewicy, czyli domowy fast food, który jest idealny dla wegetarian, ale zadowoli nawet wybrednych mięsożerców. To nie tylko smaczny sposób na obiad, ale i świetne źródło białka roślinnego. Kotlet z soczewicy doskonale łączy się z chrupkimi warzywami i wyraźnym smakiem sosów, dzięki czemu jest świetną alternatywą dla klasycznego burgera z mięsem.

17

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 szkl. soczewica czerwona sucha

300 g pieczarki

80 g cebula

1 pęcz. natka pietruszki

2 szt. jajo

2 łyżka bułka tarta

0.75 łyżecz. papryka słodka mielona

0.50 łyżecz. kurkuma

0.50 łyżecz. oregano

1 łyżecz. sól

0.50 łyżecz. pieprz

4 szt. bułka do hamburgerów

4 plaster sałata

1 szt. pomidor

1 szt. cebula czerwona

4 łyżecz. majonez krakus

4 łyżecz. ketchup kotlin łagodny

Przygotowanie


Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy płaską łyżeczkę soli i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 15 min do momentu kiedy soczewica zrobi się miękka.

Do tak ugotowanej, miękkiej soczewicy dodajemy słodką paprykę, kurkumę, oregano, pieprz mielony. Wszystko to dokładnie mieszamy, odparowujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Myjemy i kroimy pieczarki. Smażymy je na patelni wraz z drobno posiekaną cebulą na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pietruszkę, oregano oraz sól i pieprz. Pieczarki smażymy do momentu całkowitego odparowania płynu. Pozostawiamy do ostudzenia, a następnie przekładamy do malaksera i rozdrabniamy dokładnie.

Powstałą masę łączymy następnie z soczewicą, jajkiem oraz 2 łyżkami bułki tartej. Formujemy 4 kotlety.

Kotlety obtaczamy najpierw w jajku później w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron do osiągnięcia złotego koloru.

Tak usmażony kotlet wkładamy do bułki burgerowej wraz z sałatą, cebulą, pomidorem, majonezem oraz ketchupem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

421

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

56

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły