Burger z kalafiora z majonezem miso

Lubella
Burger z kalafiora z majonezem miso

1

0 / 0

Burger ze stekiem z kalafiora i majonezem miso to idealna propozycja dla wszystkich wegetarian, jak i osób, które poszukują smacznych i pożywnych połączeń kulinarnych. Chrupiący kalafior w panierce panko z pewnością zachwyci również mięsożerców. To świetny wybór na obiad dla całej rodziny lub sycącą przekąskę na imprezę ze znajomymi. Życzymy smacznego!

16

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. kalafior

6 łyżka sos chipotle

1 szt. sałata strzępiasta

4 szt. bułki

Panierka

1 szkl. mąka pszenna lubella

1 łyżka kumin

1 łyżka papryka wędzona

1 łyżka suszony czosnek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

0.75 szkl. mleko

1 szkl. panierka panko

Sos majonezowy

4 łyżka majonez

1 łyżka pasta miso

1 łyżka sos sojowy jasny

1 łyżecz. sok z limonki

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Mąkę wymieszać z przyprawami oraz mlekiem, aż powstanie jednolita masa.

2

Pokroić kalafiora w 1,5 cm plastry i namoczyć w cieście. Następnie panierować w panko i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3

Kalafior piec przez 20 minut w 220°C. W połowie czasu przewrócić kalafior na drugą stronę — ma się ładnie zarumienić.

4

Wymieszać wszystkie składniki sosu majonezowego.

5

Bułki przeciąć na pół i podpiec chwilę w piekarniku.

6

Upieczony kalafior posmarować sosem chipotle za pomocą pędzelka.

7

Na bułce ułożyć liście sałaty, położyć stek z kalafiora, dodać majonez miso oraz drugą warstwę sałaty. Przykryć górę bułką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły