Burger z kalafiora z majonezem miso
Lubella
Burger ze stekiem z kalafiora i majonezem miso to idealna propozycja dla wszystkich wegetarian, jak i osób, które poszukują smacznych i pożywnych połączeń kulinarnych. Chrupiący kalafior w panierce panko z pewnością zachwyci również mięsożerców. To świetny wybór na obiad dla całej rodziny lub sycącą przekąskę na imprezę ze znajomymi. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
647
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
91
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Burger ze stekiem z kalafiora i majonezem miso to idealna propozycja dla wszystkich wegetarian, jak i osób, które poszukują smacznych i pożywnych połączeń kulinarnych. Chrupiący kalafior w panierce panko z pewnością zachwyci również mięsożerców. To świetny wybór na obiad dla całej rodziny lub sycącą przekąskę na imprezę ze znajomymi. Życzymy smacznego!
16
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. kalafior
6 łyżka sos chipotle
1 szt. sałata strzępiasta
4 szt. bułki
Panierka
1 szkl. mąka pszenna lubella
1 łyżka kumin
1 łyżka papryka wędzona
1 łyżka suszony czosnek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
0.75 szkl. mleko
1 szkl. panierka panko
Sos majonezowy
4 łyżka majonez
1 łyżka pasta miso
1 łyżka sos sojowy jasny
1 łyżecz. sok z limonki
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z przyprawami oraz mlekiem, aż powstanie jednolita masa.
Pokroić kalafiora w 1,5 cm plastry i namoczyć w cieście. Następnie panierować w panko i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Kalafior piec przez 20 minut w 220°C. W połowie czasu przewrócić kalafior na drugą stronę — ma się ładnie zarumienić.
Wymieszać wszystkie składniki sosu majonezowego.
Bułki przeciąć na pół i podpiec chwilę w piekarniku.
Upieczony kalafior posmarować sosem chipotle za pomocą pędzelka.
Na bułce ułożyć liście sałaty, położyć stek z kalafiora, dodać majonez miso oraz drugą warstwę sałaty. Przykryć górę bułką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
647
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
91
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.