Burger z kalafiora z majonezem miso
Lubella
Burger ze stekiem z kalafiora i majonezem miso to idealna propozycja dla wszystkich wegetarian, jak i osób, które poszukują smacznych i pożywnych połączeń kulinarnych. Chrupiący kalafior w panierce panko z pewnością zachwyci również mięsożerców. To świetny wybór na obiad dla całej rodziny lub sycącą przekąskę na imprezę ze znajomymi. Życzymy smacznego!
1
0 / 0
Burger ze stekiem z kalafiora i majonezem miso to idealna propozycja dla wszystkich wegetarian, jak i osób, które poszukują smacznych i pożywnych połączeń kulinarnych. Chrupiący kalafior w panierce panko z pewnością zachwyci również mięsożerców. To świetny wybór na obiad dla całej rodziny lub sycącą przekąskę na imprezę ze znajomymi. Życzymy smacznego!
16
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. kalafior
6 łyżka sos chipotle
1 szt. sałata strzępiasta
4 szt. bułki
Panierka
1 szkl. mąka pszenna lubella
1 łyżka kumin
1 łyżka papryka wędzona
1 łyżka suszony czosnek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
0.75 szkl. mleko
1 szkl. panierka panko
Sos majonezowy
4 łyżka majonez
1 łyżka pasta miso
1 łyżka sos sojowy jasny
1 łyżecz. sok z limonki
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z przyprawami oraz mlekiem, aż powstanie jednolita masa.
Pokroić kalafiora w 1,5 cm plastry i namoczyć w cieście. Następnie panierować w panko i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Kalafior piec przez 20 minut w 220°C. W połowie czasu przewrócić kalafior na drugą stronę — ma się ładnie zarumienić.
Wymieszać wszystkie składniki sosu majonezowego.
Bułki przeciąć na pół i podpiec chwilę w piekarniku.
Upieczony kalafior posmarować sosem chipotle za pomocą pędzelka.
Na bułce ułożyć liście sałaty, położyć stek z kalafiora, dodać majonez miso oraz drugą warstwę sałaty. Przykryć górę bułką.