Burger z czerwonej fasoli

Lubella

Burger z czerwonej fasoli to pyszna i sycąca alternatywa dla mięsa, która przypadnie do gustu każdemu, kto szuka zdrowych i roślinnych rozwiązań na obiad. Połączenie kotletów z fasoli, chrupiących bułek, rukoli, ajwaru, jajka w koszulce i ostrych papryczek jalapeno doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie frytek lub sałatki. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2666
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
261
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Burger z czerwonej fasoli to pyszna i sycąca alternatywa dla mięsa, która przypadnie do gustu każdemu, kto szuka zdrowych i roślinnych rozwiązań na obiad. Połączenie kotletów z fasoli, chrupiących bułek, rukoli, ajwaru, jajka w koszulce i ostrych papryczek jalapeno doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie frytek lub sałatki. Życzymy smacznego!
10
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
150 g mąka poznańska lubella
1 puszka czerwona fasola w puszce
3 szt. jajko
0.50 szt. cebula czerwona
2 łyżka ajwar
10 szt. jalapeno w zalewie
100 g rukola
2 szt. bułki do hamburgerów
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szt. oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie
Czerwoną fasolę z puszki odcedzamy na sicie i umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem. Całość blendujemy na jednolitą masę, tak żeby można było uformować kotlety.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy kotlety z fasoli z obu stron na złocisty kolor. Po wysmażeniu kładziemy na ręcznik w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
W garnku gotujemy osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, robimy wir i wrzucamy jajka. Gotujemy tak, aby biało się ścięło, a żółtko było płynne.
Bułkę burgera kroimy na pół i smarujemy dwie części ajwarem. Na spód kładziemy rukolę, następnie kotlet z czerwonej fasoli, pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną cebulę, jajko w koszulce i papryczki jalapeno. Całość przykrywam drugą połówką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2666
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
50
gram
Tłuszcze
261
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.