Burger z czerwonej fasoli

Lubella
Burger z czerwonej fasoli

0

0 / 0

Burger z czerwonej fasoli to pyszna i sycąca alternatywa dla mięsa, która przypadnie do gustu każdemu, kto szuka zdrowych i roślinnych rozwiązań na obiad. Połączenie kotletów z fasoli, chrupiących bułek, rukoli, ajwaru, jajka w koszulce i ostrych papryczek jalapeno doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie frytek lub sałatki. Życzymy smacznego!

10

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

150 g mąka poznańska lubella

1 puszka czerwona fasola w puszce

3 szt. jajko

0.50 szt. cebula czerwona

2 łyżka ajwar

10 szt. jalapeno w zalewie

100 g rukola

2 szt. bułki do hamburgerów

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szt. oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie


1

Czerwoną fasolę z puszki odcedzamy na sicie i umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy jajko, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem. Całość blendujemy na jednolitą masę, tak żeby można było uformować kotlety.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy kotlety z fasoli z obu stron na złocisty kolor. Po wysmażeniu kładziemy na ręcznik w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

3

W garnku gotujemy osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć, robimy wir i wrzucamy jajka. Gotujemy tak, aby biało się ścięło, a żółtko było płynne.

4

Bułkę burgera kroimy na pół i smarujemy dwie części ajwarem. Na spód kładziemy rukolę, następnie kotlet z czerwonej fasoli, pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną cebulę, jajko w koszulce i papryczki jalapeno. Całość przykrywam drugą połówką.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły