Burger z chrupiącym serem halloumi

Lubella

Burger z halloumi to idealna propozycja dla fanów kuchni wegetariańskiej i wszystkich, którzy szukają ciekawej alternatywy dla klasycznego burgera. Smażony ser halloumi w chrupiącej panierce z panko i sezamu, połączony z domowym colesławem z czerwonej kapusty, marchewki i szczypiorku, a do tego kremowy sos sriracha mayo – wszystko to zamknięte w lekko przypieczonej maślanej bułce. To idealny wybór na obiad, kolację lub spotkanie ze znajomymi. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Burger z halloumi to idealna propozycja dla fanów kuchni wegetariańskiej i wszystkich, którzy szukają ciekawej alternatywy dla klasycznego burgera. Smażony ser halloumi w chrupiącej panierce z panko i sezamu, połączony z domowym colesławem z czerwonej kapusty, marchewki i szczypiorku, a do tego kremowy sos sriracha mayo – wszystko to zamknięte w lekko przypieczonej maślanej bułce. To idealny wybór na obiad, kolację lub spotkanie ze znajomymi. Życzymy smacznego!
16
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szt. ser halloumi
2 szt. bułki maślane
50 g panko
1 łyżka sezam
50 g mąka pszenna lubella
1 szt. jajko
100 g kapusta czerwona
0.50 szt. marchewka
0.50 szt. cebula
0.50 pęcz. szczypiorek
1 łyżka miód
2 łyżka majonez
2 łyżecz. sos sriracha
1 łyżka jogurt grecki
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
Kapustę cienko poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce, szczypiorek posiekać, a cebulę pokroić w drobną kostkę. Całość wymieszać.
Dodać łyżkę majonezu, jogurt grecki, miód oraz doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 10 minut, aby smaki się przegryzły.
Ser halloumi przekroić wzdłuż na pół, tworząc dwa grube plastry.
Każdy plaster oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczać w panko wymieszanym z sezamem.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć panierowany ser z obu stron na złocisto.
W miseczce wymieszać majonez z sosem sriracha.
Bułki przekroić na pół i lekko podgrzać na suchej patelni lub w piekarniku.
Spód bułki posmarować sosem, ułożyć porcję coleslawa, następnie smażony ser halloumi i przykryć drugą połową bułki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.