Burek z serem
Lubella
Burek z serem to danie kuchni bałkańskiej, które składa się z cienkich warstw ciasta filo i nadzienia serowego. Świetnie sprawdzi się jako przekąska, przystawka, a nawet śniadanie. Burek z serem jest doskonały na różne okazje. Może być podawany na rodzinnych spotkaniach, imprezach, piknikach lub jako dodatek do sałatki i ulubionych dodatków. Wiele osób docenia burek z serem za jego smak, prostotę przygotowania i możliwość dostosowania do własnych upodobań. Można eksperymentować z różnymi rodzajami sera, dodawać dodatkowe składniki, takie jak szpinak, cebula czy zioła, aby dodać mu dodatkowej tekstury i smaku. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
360
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
2
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Burek z serem to danie kuchni bałkańskiej, które składa się z cienkich warstw ciasta filo i nadzienia serowego. Świetnie sprawdzi się jako przekąska, przystawka, a nawet śniadanie. Burek z serem jest doskonały na różne okazje. Może być podawany na rodzinnych spotkaniach, imprezach, piknikach lub jako dodatek do sałatki i ulubionych dodatków. Wiele osób docenia burek z serem za jego smak, prostotę przygotowania i możliwość dostosowania do własnych upodobań. Można eksperymentować z różnymi rodzajami sera, dodawać dodatkowe składniki, takie jak szpinak, cebula czy zioła, aby dodać mu dodatkowej tekstury i smaku. Smacznego!
5
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 opak. filo
1 szt. jajko
2 łyżka masło
250 g twaróg tłusty
250 g ser feta
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
W dużej misce wymieszaj ze sobą ser feta i twaróg, aż uzyskasz jednolitą masę.
Rozpuść masło w rondlu na średnim ogniu i odstaw do ostygnięcia.
Otwórz opakowanie ciasta filo i rozłóż je na czystej powierzchni.
Pierwszy arkusz posmaruj roztopionym masłem, a następnie przykryj kolejnym arkuszem.
Wzdłuż dłuższego brzegu połóż cienki pasek nadzienia, a krótsze boki ciasta złóż do środka.
Zwiń ciasto w formie rulonu, zaczynając od brzegu z nadzieniem (podobnie jak ślimaka). Możesz użyć wykałaczki do spięcia końców.
Powtórz ten proces, aż wykorzystasz wszystkie arkusze ciasta filo.
Ułóż wszystkie burki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Roztrzep jajko widelcem i delikatnie posmaruj nim wierzch.
Burki włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30-45 minut lub do momentu, aż nabiorą złocistego koloru i będą chrupiące.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
360
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
2
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.