Buraki z papryką
m7
Takie buraczki są świetnymi przetworami na zimę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
426
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Takie buraczki są świetnymi przetworami na zimę.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
200 woda
150 ocet
200 oliwa
3 kg burak
0.50 kg cebula
0.50 kg papryka czerwona
1 szkl. cukier
1 łyżka sól
Przygotowanie
Buraki należy dokładnie umyć uważając, żeby nie uszkodzić skórki, następnie ugotować. Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Paprykę i cebulę posiekać w drobną kosteczkę. Wodę zagotować z octem, oliwą, cukrem i solą.
Następnie do zalewy dodać cebulę i paprykę. Gotować około 7 minut.
Po czym dodać buraczki i gotować około 10 minut od zagotowania się.
Gorące buraczki przekładać do słoików, szczelnie zakręcać i odstawiać. Nie wekować.