Buraczkowe kotlety mielone

m7
Buraczkowe kotlety mielone

0

0 / 0

Połączenie tradycyjnego mielonego z buraczkiem ćwikłowym - dwa w jednym - sposób na dzieci nielubiące warzyw.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

50 olej sojowy

2 łyżecz. sól

1 łyżecz. pieprz

1 szt. bułka

1 szt. burak

2 szt. jaja kurze całe

3 szt. czosnek

1 łyżka chrzan krakus

60 dag. mięso mielone wieprzowe

Przygotowanie


1

Z serii "tysiąc sposobów na kotlet mielony" polecam sznycelek z buraczkami.

2

Mięso mielone( najlepiej wieprzowe) wymieszać z gotowanym buraczkiem, startym na drobnych oczkach jak na ćwikłę. Jeśli burak jest duży to wystarczy 1 sztuka jak mniejszy to 2 sztuki.

3

Do mięsa wbić dwa jajka i dołożyć dużą bułkę (wcześniej namoczoną i dobrze odciśniętą). Doprawić łyżką chrzanu, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

4

Dobrze wyrobić, aby składniki się połączyły i odstawić na 20 minut.

5

Formować kotleciki mielone wielkości małej dłoni. Jeśli ktoś lubi można panierować w jajku i w bułce.

6

Smażyć tak jak zwykłe mielone - podawać z ziemniaczkami albo ryżem. Naprawdę smaczne.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły