Buraczkowe kotlety mielone
m7
Połączenie tradycyjnego mielonego z buraczkiem ćwikłowym - dwa w jednym - sposób na dzieci nielubiące warzyw.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
407
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Połączenie tradycyjnego mielonego z buraczkiem ćwikłowym - dwa w jednym - sposób na dzieci nielubiące warzyw.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
50 olej sojowy
2 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz
1 szt. bułka
1 szt. burak
2 szt. jaja kurze całe
3 szt. czosnek
1 łyżka chrzan krakus
60 dag. mięso mielone wieprzowe
Przygotowanie
Z serii "tysiąc sposobów na kotlet mielony" polecam sznycelek z buraczkami.
Mięso mielone( najlepiej wieprzowe) wymieszać z gotowanym buraczkiem, startym na drobnych oczkach jak na ćwikłę. Jeśli burak jest duży to wystarczy 1 sztuka jak mniejszy to 2 sztuki.
Do mięsa wbić dwa jajka i dołożyć dużą bułkę (wcześniej namoczoną i dobrze odciśniętą). Doprawić łyżką chrzanu, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Dobrze wyrobić, aby składniki się połączyły i odstawić na 20 minut.
Formować kotleciki mielone wielkości małej dłoni. Jeśli ktoś lubi można panierować w jajku i w bułce.
Smażyć tak jak zwykłe mielone - podawać z ziemniaczkami albo ryżem. Naprawdę smaczne.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
407
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
40
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.