Buraczkowe kotlety mielone
m7
0
0 / 0
0
Połączenie tradycyjnego mielonego z buraczkiem ćwikłowym - dwa w jednym - sposób na dzieci nielubiące warzyw.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
50 olej sojowy
2 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz
1 szt bułka
1 szt burak
2 szt jaja kurze całe
3 szt czosnek
1 łyżka chrzan krakus
60 dek. mięso mielone wieprzowe
Przygotowanie
Z serii "tysiąc sposobów na kotlet mielony" polecam sznycelek z buraczkami.
Mięso mielone( najlepiej wieprzowe) wymieszać z gotowanym buraczkiem, startym na drobnych oczkach jak na ćwikłę. Jeśli burak jest duży to wystarczy 1 sztuka jak mniejszy to 2 sztuki.
Do mięsa wbić dwa jajka i dołożyć dużą bułkę (wcześniej namoczoną i dobrze odciśniętą). Doprawić łyżką chrzanu, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Dobrze wyrobić, aby składniki się połączyły i odstawić na 20 minut.
Formować kotleciki mielone wielkości małej dłoni. Jeśli ktoś lubi można panierować w jajku i w bułce.
Smażyć tak jak zwykłe mielone - podawać z ziemniaczkami albo ryżem. Naprawdę smaczne.