Buraczki spod weka.
m7
Zdrowy dodatek do ziemniaczków .
Wartości odżywcze na porcję
Energia
421
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
95
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zdrowy dodatek do ziemniaczków .
10
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
6 kg burak
2 szkl. cukier
2 szkl. ocet
6 szkl. woda
15 g pieprz czarny
15 szt. liść laurowy
4 szt. czosnek
6 szt. cebula biała
15 szt. ziele angielskie
4 łyżka sól
Przygotowanie
Buraki gotujemy do miękkości .Zalewamy zimną wodą by lepiej się obierały .
Zostawiamy je na 15 minut w zimnej wodzie.
Po tym czasie obieramy je ze skóry .Ścieramy na tarce o grubych oczkach.Cebule kroimy w kostkę.Łączymy buraki z cebulą.
Z wody i przypraw gotujemy zalewę ,na koniec dodajemy ocet.
Gorąca zalewą zalewamy buraki i zostawiamy pod przykryciem na 4 godziny .
Nakładamy do wyparzonych słoików.
Pasteryzujemy przez 20 - 30 min.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
421
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
95
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.