Buraczki na zimę
m7
Buraczki na zimę - sałatka na chłodne dni gdy brak świeżych warzyw.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
440
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Buraczki na zimę - sałatka na chłodne dni gdy brak świeżych warzyw.
6
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
4 kg buraki
1 kg papryka
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szkl. ocet
1 szkl. olej
Przygotowanie
Ugotowane buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w niezbyt drobne paseczki i podsmażyć na oleju do miękkości.
Tak przygotowana paprykę oraz pozostałe składniki dodać do buraków. Chwilę jeszcze wszystko gotować i dokładnie wymieszać.
Buraki przełożyć do umytych słoików i pasteryzować w piekarniku około 15 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
440
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.