Buraczki na ciepło

m7
Buraczki na ciepło

0

0 / 0

Pyszny dodatek do obiadu nie tylko dla wegetarian.

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

600 g burak

30 g olej

1 szt. cebula

1 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie


1

Buraki myjemy i gotujemy w skórce 45 minut. Jeśli bulwy buraków są duże, dodatkowo kroimy je na pół.

2

Następnie wyciągamy na talerz, aby obeschły i wystygły. Obieramy je i ścieramy na tarce na grubych oczkach.

3

Cebulę obieramy, myjemy i drobno siekamy. Następnie wrzucamy cebulę na rozgrzany olej i smażymy aż się zarumieni.

4

Wrzucamy do podsmażonej cebuli starte buraki i smażymy kwadrans doprawiając solą i sokiem z cytryny.

5

Podajemy z ziemniakami i kotletami sojowymi.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

187

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

21

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły