Buraczki na ciepło
m7
Pyszny dodatek do obiadu nie tylko dla wegetarian.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
187
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszny dodatek do obiadu nie tylko dla wegetarian.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
600 g burak
30 g olej
1 szt. cebula
1 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
Buraki myjemy i gotujemy w skórce 45 minut. Jeśli bulwy buraków są duże, dodatkowo kroimy je na pół.
Następnie wyciągamy na talerz, aby obeschły i wystygły. Obieramy je i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Cebulę obieramy, myjemy i drobno siekamy. Następnie wrzucamy cebulę na rozgrzany olej i smażymy aż się zarumieni.
Wrzucamy do podsmażonej cebuli starte buraki i smażymy kwadrans doprawiając solą i sokiem z cytryny.
Podajemy z ziemniakami i kotletami sojowymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
187
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
21
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.