0

Składniki

1 Kilogram
burak
3 Szczypty
Kwasek cytrynowy
3 Szczypty
sól
3 Szczypty
pieprz
2 Łyżeczki
cukier
2 Łyżki
smalec
2 Łyżki
mąka
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Buraczki gotujemy do miękkości, uprzednio obcinając delikatnie końcówki buraczków (oby nie za dużo, bo to, co najlepsze się wygotuje w wodzie).
  2. Następnie buraczki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
  3. Przekładamy do miski, posypujemy lekko kwaskiem cytrynowym, doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.
  4. Na patelni roztapiamy smalec i na gorący wykładamy zawartość miski.
  5. Kilka minutek podsmażamy, następnie posypujemy mąką i szybko mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką).
  6. Po 2-3 minutach podsmażenie mamy gotowe buraczki do obiadu.

Opis

Do obiadu doskonałe!

Podobne przepisy

Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Przepis
Średni Do 3 godz
Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Sos pomidorowy

Przepis
Łatwy Do 40 min
Sos pomidorowy

Jajecznica z cebulą

Przepis
Łatwy Do 15 min
Jajecznica z cebulą

Puree z ciecierzycy

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Puree z ciecierzycy

Wędzona pierś kurczaka

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Wędzona pierś kurczaka

Marynowane kozaki

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Marynowane kozaki

Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Przepis
Średni Do 3 godz
Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Przepis
Średni Do 3 godz
Torcik makowy z czarną porzeczką i białą czekoladą

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!