Buraczki na ciepło

m7
Buraczki na ciepło

0

0 / 0

Do obiadu doskonałe!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 kg burak

3 szczyp. kwasek cytrynowy

3 szczyp. sól

3 szczyp. pieprz

2 łyżecz. cukier

2 łyżka smalec

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

Przygotowanie


1

Buraczki gotujemy do miękkości, uprzednio obcinając delikatnie końcówki buraczków (oby nie za dużo, bo to, co najlepsze się wygotuje w wodzie).

2

Następnie buraczki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.

3

Przekładamy do miski, posypujemy lekko kwaskiem cytrynowym, doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.

4

Na patelni roztapiamy smalec i na gorący wykładamy zawartość miski.

5

Kilka minutek podsmażamy, następnie posypujemy mąką i szybko mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką).

6

Po 2-3 minutach podsmażenie mamy gotowe buraczki do obiadu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

126

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

19

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły