Buraczki na ciepło
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Buraczki na ciepło](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976957086.jpeg&w=3840&q=75)
Do obiadu doskonałe!
0
0 / 0
Do obiadu doskonałe!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg burak
3 szczyp. kwasek cytrynowy
3 szczyp. sól
3 szczyp. pieprz
2 łyżecz. cukier
2 łyżka smalec
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Buraczki gotujemy do miękkości, uprzednio obcinając delikatnie końcówki buraczków (oby nie za dużo, bo to, co najlepsze się wygotuje w wodzie).
Następnie buraczki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
Przekładamy do miski, posypujemy lekko kwaskiem cytrynowym, doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Na patelni roztapiamy smalec i na gorący wykładamy zawartość miski.
Kilka minutek podsmażamy, następnie posypujemy mąką i szybko mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką).
Po 2-3 minutach podsmażenie mamy gotowe buraczki do obiadu.