Buraczki na ciepło
m7
Do obiadu doskonałe!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
126
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Do obiadu doskonałe!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 kg burak
3 szczyp. kwasek cytrynowy
3 szczyp. sól
3 szczyp. pieprz
2 łyżecz. cukier
2 łyżka smalec
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
Przygotowanie
Buraczki gotujemy do miękkości, uprzednio obcinając delikatnie końcówki buraczków (oby nie za dużo, bo to, co najlepsze się wygotuje w wodzie).
Następnie buraczki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
Przekładamy do miski, posypujemy lekko kwaskiem cytrynowym, doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Na patelni roztapiamy smalec i na gorący wykładamy zawartość miski.
Kilka minutek podsmażamy, następnie posypujemy mąką i szybko mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką).
Po 2-3 minutach podsmażenie mamy gotowe buraczki do obiadu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
126
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
19
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.