Buraczane gnocchi z kozim serem

Lubella
Buraczane gnocchi z kozim serem

1

0 / 0

Buraczane gnocchi z kozim serem to pyszna i kolorowa propozycja dla miłośników kuchni włoskiej i potraw bezmięsnych. Świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i elegancką kolację.

12

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

125 g mąka pszenna lubella

250 g ziemniaki ugotowane

100 g buraki ugotowane

1 szt. jajko

200 g śmietanka 30%

200 g ser kozi roladka

1 szt. cebula czerwona

4 szt. ząbki czosnku

60 ml białe wino

1 łyżka masło

1 szczyp. tymianek

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Ugotowane ziemniaki i buraki przeciskamy przez praskę. Do uzyskanego purée dodajemy połowę mąki, jajko i zaczynamy wyrabiać ciasto. Stopniowo dodajemy resztę mąki, dostosowując ilość do konsystencji ciasta, która zależy od skrobi w ziemniakach.

2

Kiedy ciasto jest gotowe, formujemy z niego wałek na podsypanej mąką stolnicy i nożem dzielimy na mniejsze porcje.

3

Na patelni na maśle przesmażamy drobno posiekaną czerwoną cebulę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Dodajemy tymianek i zalewamy białym winem.

4

Gdy wino nieco odparuje, dodajemy śmietankę 30% oraz 3/4 rolady koziej pokrojonej w kostkę. Całość mieszamy, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje. Doprawiamy pieprzem i solą.

5

W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień na średni i wrzucamy porcję gnocchi. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyciągamy je po chwili łyżką cedzakową.

6

Gnocchi dodajemy na patelnię z sosem i dokładnie mieszamy.

7

Podajemy z kawałkami sera koziego i świeżą bazylią.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły