Buraczane gnocchi z kozim serem
Lubella
Buraczane gnocchi z kozim serem to pyszna i kolorowa propozycja dla miłośników kuchni włoskiej i potraw bezmięsnych. Świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i elegancką kolację.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1145
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
84
gram
Tłuszcze
70
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Buraczane gnocchi z kozim serem to pyszna i kolorowa propozycja dla miłośników kuchni włoskiej i potraw bezmięsnych. Świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i elegancką kolację.
12
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
125 g mąka pszenna lubella
250 g ziemniaki ugotowane
100 g buraki ugotowane
1 szt. jajko
200 g śmietanka 30%
200 g ser kozi roladka
1 szt. cebula czerwona
4 szt. ząbki czosnku
60 ml białe wino
1 łyżka masło
1 szczyp. tymianek
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Ugotowane ziemniaki i buraki przeciskamy przez praskę. Do uzyskanego purée dodajemy połowę mąki, jajko i zaczynamy wyrabiać ciasto. Stopniowo dodajemy resztę mąki, dostosowując ilość do konsystencji ciasta, która zależy od skrobi w ziemniakach.
Kiedy ciasto jest gotowe, formujemy z niego wałek na podsypanej mąką stolnicy i nożem dzielimy na mniejsze porcje.
Na patelni na maśle przesmażamy drobno posiekaną czerwoną cebulę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Dodajemy tymianek i zalewamy białym winem.
Gdy wino nieco odparuje, dodajemy śmietankę 30% oraz 3/4 rolady koziej pokrojonej w kostkę. Całość mieszamy, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje. Doprawiamy pieprzem i solą.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień na średni i wrzucamy porcję gnocchi. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyciągamy je po chwili łyżką cedzakową.
Gnocchi dodajemy na patelnię z sosem i dokładnie mieszamy.
Podajemy z kawałkami sera koziego i świeżą bazylią.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1145
kcal
Białka
37
gram
Węglowodany
84
gram
Tłuszcze
70
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.