Bunny chow – afykańskie curry

Łowicz

Bunny chow to danie, które zaskakuje nie tylko smakiem, ale i formą podania – aromatyczne, pikantne curry serwowane w wydrążonej bułce. To klasyk ulicznej kuchni RPA, szczególnie popularny w Durbanie. Doskonale sprawdzi się zarówno na obiad lub kolację, jak i w formie przekąski na różnego rodzaju imprezach. Bunny chow pokochają wszyscy, którzy lubią wyraziste przyprawy, orientalne klimaty i ciekawe formy podania. Sprawdzi się zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Bunny chow to danie, które zaskakuje nie tylko smakiem, ale i formą podania – aromatyczne, pikantne curry serwowane w wydrążonej bułce. To klasyk ulicznej kuchni RPA, szczególnie popularny w Durbanie. Doskonale sprawdzi się zarówno na obiad lub kolację, jak i w formie przekąski na różnego rodzaju imprezach. Bunny chow pokochają wszyscy, którzy lubią wyraziste przyprawy, orientalne klimaty i ciekawe formy podania. Sprawdzi się zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej.
14
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
600 g udka z kurczaka bez skóry i kości
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
200 g pomidory krojone łowicz
2 szt. ziemniaki
1 szt. zielona papryczka chili
0.50 łyżecz. mielony cynamon
1 łyżecz. mielony kumin
1 łyżecz. papryka ostra mielona
1.50 łyżka curry w proszku
200 ml woda
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szt. gwiazdki anyżu
2 szt. bułka pszenna
Przygotowanie
Udka kurczaka pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę i czosnek do zeszklenia Wsyp kumin, paprykę ostrą, curry, anyż i cynamon.
Dodaj kurczaka i smaż, aż lekko się zarumieni.
Dodaj drobno posiekaną zieloną chili.
Dodaj pulpę pomidorową i ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem.
Wlej wodę i duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut, aż ziemniaki i kurczak będą miękkie, a sos zgęstnieje.
Odkrój wierzch bułek i wydrąż środek, tworząc dołek.
Do środka nałóż gorące curry z kurczaka, przykryj odciętą górą bułki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.