Bunny chow – afykańskie curry

Łowicz
Bunny chow – afykańskie curry

0

0 / 0

Bunny chow to danie, które zaskakuje nie tylko smakiem, ale i formą podania – aromatyczne, pikantne curry serwowane w wydrążonej bułce. To klasyk ulicznej kuchni RPA, szczególnie popularny w Durbanie. Doskonale sprawdzi się zarówno na obiad lub kolację, jak i w formie przekąski na różnego rodzaju imprezach. Bunny chow pokochają wszyscy, którzy lubią wyraziste przyprawy, orientalne klimaty i ciekawe formy podania. Sprawdzi się zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej.

14

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

600 g udka z kurczaka bez skóry i kości

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

200 g pomidory krojone łowicz

2 szt. ziemniaki

1 szt. zielona papryczka chili

0.50 łyżecz. mielony cynamon

1 łyżecz. mielony kumin

1 łyżecz. papryka ostra mielona

1.50 łyżka curry w proszku

200 ml woda

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szt. gwiazdki anyżu

2 szt. bułka pszenna

Przygotowanie


1

Udka kurczaka pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

2

Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę i czosnek do zeszklenia Wsyp kumin, paprykę ostrą, curry, anyż i cynamon.

3

Dodaj kurczaka i smaż, aż lekko się zarumieni.

4

Dodaj drobno posiekaną zieloną chili.

5

Dodaj pulpę pomidorową i ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem.

6

Wlej wodę i duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut, aż ziemniaki i kurczak będą miękkie, a sos zgęstnieje.

7

Odkrój wierzch bułek i wydrąż środek, tworząc dołek.

8

Do środka nałóż gorące curry z kurczaka, przykryj odciętą górą bułki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły