Bułki z bakaliami

kontakt_1
Bułki z bakaliami

1

0 / 0

Słodkie wypieki - niewielu potrafi się im oprzeć! Jeśli należysz do tej licznej grupy, koniecznie poznaj nasz przepis na pyszne bułki z bakaliami! Sprawdzą się jako słodkie śniadanie przy akompaniamencie soku pomarańczowego.

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szkl. mąka pszenna tortowa lubella

0.25 szkl. mleko 3,2%

0.25 szkl. sok pomarańczowy tymbark

2 łyżka olej

2 łyżka drożdże

1 szcz. sól

1 szt. jaja l

0.25 opak. mieszane bakalie

Przygotowanie


1

W misce połącz mąkę, drożdże, olej ze szczyptą soli i cukru dodając ciepłe mleko i 1/4 soku pomarańczowego.

2

Do ciasta dodaj ulubione bakalie i płatki owsiane i połącz składniki w gładką masę, formując kulę. Zostaw w misce na pół godziny aż ciasto urośnie.

3

Uformuj bułki i ułóż na blaszce do pieczenia, odstaw jeszcze na 30 minut.

4

Wyrośnięte bułki posmaruj jajkiem i posyp płatkami owsianymi, piecz około pół godziny aż ład-nie się zarumienią. W połowie pieczenia możesz naciąć bułki aby były efektowniejsze a ich skorupka pęknie w miejscu nacięcia.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły