Bułki drożdżowe z nutellą

m7
Bułki drożdżowe z nutellą

1

0 / 0

Smakowite bułeczki do porannej kawy z nutellą to znakomity początek dnia. Nikt im się nie oprze!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

0.75 kost. margaryna zwykła

2 szkl. mleko

2 szkl. krem czekoladowy

5 szt. jaja kurze całe

70 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna

6 dek. drożdże

15 dek. cukier

Przygotowanie


1

Żółtka ucieramy z cukrem. W 1 szklance ciepłego mleka rozprowadzamy drożdże i pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do robota wsypujemy mąkę, wkładamy margarynę pokrojoną na mniejsze cząstki, wlewamy rozczyn z żółtek, rozczyn drożdżowy i pozostałe ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto.

2

Następnie ciasto przekładamy do miski, stawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy do ciasta 4 łyżki mąki, ponownie zagniatamy i formujemy podłużne placuszki, na które wzdłuż nakładamy Nutellę i układamy paluchy na blaszce na której będą się piekły.

3

Paluchy zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, następnie smarujemy za pomocą pędzelka roztrzepanymi białkami. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem około 20 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły