2

Składniki

0.75 Kostki
margaryna zwykła
2 Szklanki
mleko
2 Szklanki
Krem czekoladowy
5 Sztuk
jaja kurze całe
70 Dekagramów
mąka
6 Dekagramów
drożdże
15 Dekagramów
cukier
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Żółtka ucieramy z cukrem. W 1 szklance ciepłego mleka rozprowadzamy drożdże i pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do robota wsypujemy mąkę, wkładamy Kasię pokrojona na mniejsze cząstki, wlewamy rozczyn z żółtek, rozczyn drożdżowy i pozostałe ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto.
  2. Następnie ciasto przekładam do miski, stawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodaję do ciasta 4 łyżki mąki, ponownie zagniatam i formuję podłużne placuszki na które wzdłuż nakładam Nutellę i układam paluchy na blaszce na której będę je piekła.
  3. Paluchy zostawiam na 15 minut do wyrośnięcia, następnie smaruję za pomocą pędzelka roztrzepanymi białkami. Piekę w 160 stopniach z termoobiegiem około 20 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Opis

smakowite bułeczki do porannej kawy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!