Bułki drożdżowe z nutellą
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Bułki drożdżowe z nutellą](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F6589-1702057929960.jpeg&w=3840&q=75)
Smakowite bułeczki do porannej kawy z nutellą to znakomity początek dnia. Nikt im się nie oprze!
1
0 / 0
Smakowite bułeczki do porannej kawy z nutellą to znakomity początek dnia. Nikt im się nie oprze!
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
0.75 kostka margaryna zwykła
2 szkl. mleko
2 szkl. krem czekoladowy
5 szt. jaja kurze całe
70 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
6 dag. drożdże
15 dag. cukier
Przygotowanie
Żółtka ucieramy z cukrem. W 1 szklance ciepłego mleka rozprowadzamy drożdże i pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do robota wsypujemy mąkę, wkładamy margarynę pokrojoną na mniejsze cząstki, wlewamy rozczyn z żółtek, rozczyn drożdżowy i pozostałe ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto.
Następnie ciasto przekładamy do miski, stawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy do ciasta 4 łyżki mąki, ponownie zagniatamy i formujemy podłużne placuszki, na które wzdłuż nakładamy Nutellę i układamy paluchy na blaszce na której będą się piekły.
Paluchy zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, następnie smarujemy za pomocą pędzelka roztrzepanymi białkami. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem około 20 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.