Bulgogi – wołowina po koreańsku

EkspertOdKuchni
Bulgogi – wołowina po koreańsku

0

0 / 0

Poznaj smak Korei w swojej kuchni! Bulgogi to klasyczne danie koreańskie – delikatne, cienko krojone plastry wołowiny marynowane w aromatycznej mieszance sosu sojowego, czosnku, imbiru i sezamu. Po usmażeniu stają się soczyste, lekko słodkie i pełne umami. To idealny wybór na kolację we dwoje, domową ucztę z przyjaciółmi albo obiad dla całej rodziny. Danie zachwyci zarówno fanów kuchni azjatyckiej, jak i miłośników dobrego mięsa. Smacznego!

11

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

350 g antrykot wołowy

3 łyżka sos sojowy

1 łyżka cukier brązowy

1 łyżka olej sezamowy

2 szt. ząbki czosnku

1 łyżecz. imbir tarty

0.50 szt. gruszka

1 szczyp. pieprz czarny

1 pęcz. szczypior

1 łyżka sezam prażony

100 g ryż jaśminowy

Przygotowanie


1

Pokrój antrykot na cienkie plastry, najlepiej lekko zamrożony dla łatwiejszego krojenia.

2

W misce wymieszaj sos sojowy, cukier brązowy, olej sezamowy, starty czosnek, imbir i startą gruszkę. Całość dopraw pieprzem.

3

Dodaj mięso do marynaty, dobrze wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut (można nawet na noc do lodówki).

4

Ugotuj ryż zgodnie z zaleceniami z opakowania.

5

Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i smaż mięso partiami, bez dodatkowego tłuszczu, aż się zrumieni – około 1–2 minuty z każdej strony. Nie przepiecz mięsa – powinno pozostać soczyste.

6

Podawaj mięso na gorąco z ryżem, posyp posiekanym szczypiorem i prażonym sezamem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły