Bułeczki z twarożkiem i jagodami
m7
Pyszne, słodkie bułeczki z owocami i słodkim serem. Są cudownie miękkie i delikatne.
0
0 / 0
Pyszne, słodkie bułeczki z owocami i słodkim serem. Są cudownie miękkie i delikatne.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
250 mleko
1 szczyp. sól
42 g drożdże
20 g miód
75 g masło
400 g twarożek
1 szkl. kruszonka
2 szt. jaja kurze całe
3 łyżka cukier
50 dag. mąka pszenna tortowa
30 dag. czarne jagody
30 dag. truskawki
Przygotowanie
Wymieszać mleko, miód i jajko. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
Po tym czasie z ciasta formować bułeczki (kule, jak na zwykłe bułeczki) masy około 50 - 60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego twarożek. Ułożyć zamrożone jagody, truskawki układać przekrajane na mniejsze części. Posypać kruszonką zrobioną z masła, mąki i cukru.
Ciasto bułeczek można posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem.
Piec około 20-25 minut w temperaturze 180ºC.