Bułeczki z twarożkiem i jagodami

m7
Bułeczki z twarożkiem i jagodami

0

0 / 0

Pyszne, słodkie bułeczki z owocami i słodkim serem. Są cudownie miękkie i delikatne.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

250 mleko

1 szcz. sól

42 g drożdże

20 g miód

75 g masło

400 g twarożek

1 szkl. kruszonka

2 szt. jaja kurze całe

3 łyżka cukier

50 dek. mąka pszenna tortowa

30 dek. czarne jagody

30 dek. truskawki

Przygotowanie


1

Wymieszać mleko, miód i jajko. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.

2

Po tym czasie z ciasta formować bułeczki (kule, jak na zwykłe bułeczki) masy około 50 - 60 g każda. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. Używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, nałożyć do niego twarożek. Ułożyć zamrożone jagody, truskawki układać przekrajane na mniejsze części. Posypać kruszonką zrobioną z masła, mąki i cukru.

3

Ciasto bułeczek można posmarować dla połysku rozbełtanym jajkiem.

4

Piec około 20-25 minut w temperaturze 180ºC.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły