Bułeczki z otrębami
m7
Pyszne bułeczki z otrębami są świetne na pożywne śniadanie. Pieczywo z dodatkiem otrębów jest pełne błonnika.
0
0 / 0
Pyszne bułeczki z otrębami są świetne na pożywne śniadanie. Pieczywo z dodatkiem otrębów jest pełne błonnika.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. sól
2 szkl. mleko
4 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
1 szkl. otręby pszenne
2 łyżka olej
1 łyżka cukier
4 dek. drożdże
Przygotowanie
Mleko zagrzać, rozrobić w nim drożdże z cukrem, dodać trochę mąki i wymieszać. Dodać otręby, olej i sól, mieszać dodając stopniowo po trochu mąkę, wyrabiać ciasto.
Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formować bułeczki, poczekać aż wyrosną i piec na kamieniu ok. 20 min w temp. 200 st. lub w piekarniku na blasze ok. 40 min w temp 175 st.