Bułeczki z otrębami
m7
Pyszne bułeczki z otrębami są świetne na pożywne śniadanie. Pieczywo z dodatkiem otrębów jest pełne błonnika.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
189
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Pyszne bułeczki z otrębami są świetne na pożywne śniadanie. Pieczywo z dodatkiem otrębów jest pełne błonnika.
7
Składniki
150 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
300 g lubella mąka puszysta uniwersalna
50 g otręby pszenne
15 g świeże drożdże
200 ml ciepłe mleko
20 g olej
1 łyżecz. sól
1 łyżka cukier
Przygotowanie
Świeże drożdże pokrusz, a następnie wymieszaj z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstaw na około 10 minut, aż zaczyn zacznie się pienić.
Do dużej miski wsyp mąkę, otręby i sól. Dodaj olej oraz zaczyn drożdżowy.
Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste, dodaj odrobinę mąki, a jeśli jest zbyt suche, dodaj trochę mleka.
Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość.
Po wyrośnięciu ciasta wyjmij je na oprószoną mąką powierzchnię i delikatnie odgazuj, krótko wyrabiając.
Podziel ciasto na 8-10 równych części i formuj z nich bułeczki. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi odstępy.
Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut, aby podrosły.
Rozgrzej piekarnik do 190°C (170°C z termoobiegiem).
Piecz bułeczki przez około 15-20 minut, aż będą złociste i upieczone w środku.