Bułeczki z otrębami

m7
Bułeczki z otrębami

1

0 / 0

Pyszne bułeczki z otrębami są świetne na pożywne śniadanie. Pieczywo z dodatkiem otrębów jest pełne błonnika.

7

Składniki

150 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

300 g lubella mąka puszysta uniwersalna

50 g otręby pszenne

15 g świeże drożdże

200 ml ciepłe mleko

20 g olej

1 łyżecz. sól

1 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Świeże drożdże pokrusz, a następnie wymieszaj z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstaw na około 10 minut, aż zaczyn zacznie się pienić.

2

Do dużej miski wsyp mąkę, otręby i sól. Dodaj olej oraz zaczyn drożdżowy.

3

Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste, dodaj odrobinę mąki, a jeśli jest zbyt suche, dodaj trochę mleka.

4

Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość.

5

Po wyrośnięciu ciasta wyjmij je na oprószoną mąką powierzchnię i delikatnie odgazuj, krótko wyrabiając.

6

Podziel ciasto na 8-10 równych części i formuj z nich bułeczki. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi odstępy.

7

Przykryj bułeczki ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut, aby podrosły.

8

Rozgrzej piekarnik do 190°C (170°C z termoobiegiem).

9

Piecz bułeczki przez około 15-20 minut, aż będą złociste i upieczone w środku.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

189

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

32

gram

Tłuszcze

4

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły