Bułeczki z makiem
m7
0
0 / 0
0
Bardzo smaczne bułeczki z makiem w polewie czekoladowej. Smaczne i słodkie drożdżówki będą w sam raz do wy lub herbaty.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
1 szcz. sól
500 g lubella mąka puszysta uniwersalna
30 g drożdże
1 szt. jaja kurze całe
2 szt. żółtko jaja kurzego
1 szt. masa makowa
2 szt. białko jaja kurzego
1 szt. polewa czekoladowa
3 łyżka masło
4 łyżka cukier
Przygotowanie
Z 3 łyżek mąki, drożdży, cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki,wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 1h. Do gotowej masy makowej z puszki dodać ubite 2 białka.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze chwilę wyrobić.Odrywać małe części i nakładać masę makową. Formować małe bułeczki. Układać na blaszce wyłożoną pergaminem .Pozostawić na ok. 10 min. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez ok. 15-20 min. Gdy bułeczki ostygną, posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.