Bułeczki z makiem

m7
Bułeczki z makiem

0

0 / 0

Bardzo smaczne bułeczki z makiem w polewie czekoladowej. Smaczne i słodkie drożdżówki będą w sam raz do wy lub herbaty.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

500 g lubella mąka puszysta uniwersalna

30 g drożdże

1 szt. jaja kurze całe

2 szt. żółtko jaja kurzego

1 szt. masa makowa

2 szt. białko jaja kurzego

1 szt. polewa czekoladowa

3 łyżka masło

4 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Z 3 łyżek mąki, drożdży, cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Następnie do rozczynu dodać pozostałe składniki,wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 1h. Do gotowej masy makowej z puszki dodać ubite 2 białka.

2

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze chwilę wyrobić.Odrywać małe części i nakładać masę makową. Formować małe bułeczki. Układać na blaszce wyłożoną pergaminem .Pozostawić na ok. 10 min. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez ok. 15-20 min. Gdy bułeczki ostygną, posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

125

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

20

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły