Bułeczki z jagodami
m7
Pyszne, wypełnione po brzegi jagodami, polane lukrem jagodzianki to smak lata. Ciężko się nie skusić!
2
0 / 0
Pyszne, wypełnione po brzegi jagodami, polane lukrem jagodzianki to smak lata. Ciężko się nie skusić!
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
0.50 kg mąka pszenna tortowa
0.50 kg jagody
0.50 szkl. cukier
0.50 szkl. cukier
0.75 szkl. mleko uht 3,2%
2 szt. jaja kurze całe
1 szt. białko jaja kurzego
2 łyżka masło
3 łyżka mąka pszenna tortowa
5 dag. drożdże
Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wymieszać z łyżką mąki i cukru i odstawić do wyrośnięcia.
Jajka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę rozpuszczone masło, zaczyn drożdżowy i wyrobić ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia.
Nadzienie - jagody delikatnie wymieszać z cukrem i mąką.
Uformować placek na każdym położyć łyżkę jagód, dokładnie zwinąć i uformować bułeczki.
Odłożyć jeszcze na 15 min do podrośnięcia.
Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym białkiem.
Piec na wysmarowanej blasze w 160 st. około 20 min.
Zimne jagodzianki można posypać cukrem pudrem lub polukrować.