Bułeczki w parmezanie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Bułeczki w parmezanie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974286441.jpeg&w=3840&q=75)
maczne bułeczki z pysznie serową skórką, pachnącą oregano
0
0 / 0
maczne bułeczki z pysznie serową skórką, pachnącą oregano
8
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
7 porcji
Składniki
2 łyżecz. oliwa z oliwek
1 łyżecz. oregano
0.75 łyżecz. sól
7 g drożdże
2 szkl. mąka pszenna tortowa
0.25 szkl. mleko uht 3,2%
15 dag. parmezan
0.50 szkl. woda
Przygotowanie
Mleko wlewamy do wody, a następnie dodajemy drożdże i cukier. Wyszystko razem mieszamy aż do rozpuszczenia się składników.
Następnie wsypujemy mąkę wraz z solą i łączymy składniki. Na samym końcu dodajemy oliwę z oliwek. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawaimy na około godzinę do wyrośnięcia.
Dzielimy na 7 równych części i każdą formujemy wedle uznania.
Następnie pędzelkiem i wodą smarujemy każdą bułeczkę i obtaczamy w parmezanie z oregano. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i ponownie odstawaimy do wyrośnięcia na około 45 minut. W między czasie nagrzać piekarnik do 190 * C. Piec około 15 minut. Studzić na kratce.