0

Składniki

2 Łyżeczki
oliwa z oliwek
1 Łyżeczka
oregano
0.75 Łyżeczki
sól
7 Gramów
drożdże
2 Szklanki
mąka pszenna tortowa
0.25 Szklanki
mleko UHT 3,2%
15 Dekagramów
parmezan
0.5 Szklanki
woda
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Mleko wlewamy do wody, a następnie dodajemy drożdże i cukier. Wyszystko razem mieszamy aż do rozpuszczenia się składników.
  2. Następnie wsypujemy mąkę wraz z solą i łączymy składniki. Na samym końcu dodajemy oliwę z oliwek. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawaimy na około godzinę do wyrośnięcia.
  3. Dzielimy na 7 równych części i każdą formujemy wedle uznania.
  4. Następnie pędzelkiem i wodą smarujemy każdą bułeczkę i obtaczamy w parmezanie z oregano. Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i ponownie odstawaimy do wyrośnięcia na około 45 minut. W między czasie nagrzać piekarnik do 190 * C. Piec około 15 minut. Studzić na kratce.

Opis

maczne bułeczki z pysznie serową skórką, pachnącą oregano

Podobne przepisy

Chleb

Średni Do 3 godz
Chleb

Chleb czekoladowy

Łatwy Ponad 3 godz
Chleb czekoladowy

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Średni Ponad 3 godz
Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Chleb kakaowy

Łatwy Do 3 godz
Chleb kakaowy

Pełnoziarnisty chleb z miodem

Średni Do 40 min
Pełnoziarnisty chleb z miodem

Grillowane bruschetty z czosnkiem i pomidorami

Łatwy Do 15 min
Grillowane bruschetty z czosnkiem i pomidorami

Małpi chleb

Łatwy Do 3 godz
Małpi chleb

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!