Bułeczki serowo - bekonowe
dorota
Amerykańskie przekąski w spolszczonej wersji. Doskonałe jako przekąska, brunch, czy danie piknikowe. Ciasto można przygotować rano. Potem wystarczy wstawić bułeczki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2983
kcal
Białka
86
gram
Węglowodany
511
gram
Tłuszcze
61
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Amerykańskie przekąski w spolszczonej wersji. Doskonałe jako przekąska, brunch, czy danie piknikowe. Ciasto można przygotować rano. Potem wystarczy wstawić bułeczki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
100 g masło
10 szt. bekon plastry
275 dag. mąka pszenna tortowa lubella
1 łyżecz. proszek do pieczenia
150 mleko uht 3,2%
1 szt. jajko kurze całe
1 pęcz. pęczek szczypiorku
150 g ser cheddar
1 łyżecz. sól morska
50 olej roślinny
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i natłuść formę na muffiny.
Na patelni ustawionej na średnim ogniu podsmaż bekon przez 5 minut. Poczekaj aż wystygnie, posiekaj na małe kawałki i odstaw.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i 1 łyżeczkę soli morskiej. Dodaj masło i ugniataj je tak, żeby całość przypominała okruchy.
W małej misce ubij mleko, dodaj olej i jajko. Przełóż je do suchych składników i delikatnie wymieszaj.
Dodaj bekon, szczypiorek i starty ser. Następnie nakładaj ciasto do formy na muffinki.
Wstaw formę do piekarnika i piecz przez 25 minut. Podawaj na ciepło.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2983
kcal
Białka
86
gram
Węglowodany
511
gram
Tłuszcze
61
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.