Bułeczki serowo - bekonowe

dorota
Bułeczki serowo - bekonowe

0

0 / 0

Amerykańskie przekąski w spolszczonej wersji. Doskonałe jako przekąska, brunch, czy danie piknikowe. Ciasto można przygotować rano. Potem wystarczy wstawić bułeczki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut.

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

100 g masło

10 szt. bekon plastry

275 dek. mąka pszenna tortowa lubella

1 łyżeczka proszek do pieczenia

150 mleko uht 3,2%

1 szt. jajko kurze całe

1 pęcz. pęczek szczypiorku

150 g ser cheddar

1 łyżeczka sól morska

50 olej roślinny

Przygotowanie


1

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i natłuść formę na muffiny.

2

Na patelni ustawionej na średnim ogniu podsmaż bekon przez 5 minut. Poczekaj aż wystygnie, posiekaj na małe kawałki i odstaw.

3

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i 1 łyżeczkę soli morskiej. Dodaj masło i ugniataj je tak, żeby całość przypominała okruchy.

4

W małej misce ubij mleko, dodaj olej i jajko. Przełóż je do suchych składników i delikatnie wymieszaj.

5

Dodaj bekon, szczypiorek i starty ser. Następnie nakładaj ciasto do formy na muffinki.

6

Wstaw formę do piekarnika i piecz przez 25 minut. Podawaj na ciepło.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły