Bułeczki serowe
m7
0
5 / 1
Słodkie bułeczki serowe są idealne na początek dnia. Miękkie, puszyste i z dodatkiem twarogu. Bułeczki można nadziewać czym się chce - mogą to bym konfitury, czekolada, czy budyń.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
80 mleko
1 kg mąka tortowa
2 łyżeczka mąka pszenna
2 łyżeczka cukier
1 łyżeczka sól
250 g twaróg
3 szkl. mleko
1 szt. jajko
10 dek. cukier
10 dek. masło
0.50 kost. drożdże w kostce
Przygotowanie
Cukier, mąkę i pokruszone drożdże wsypać do mleka. Dokładnie wymieszać. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min.
Mąkę zmieszać z cukrem i solą. Dodać rozgnieciony widelcem ser. Dodać zaczyn i stopniowo wlewać ciepłe mleko. Na koniec dodać letnie masło. Dobrze wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce.
Z ciasta formować bułeczki. Ułożyć w małych odstępach na lekko natłuszczonej blasze i odstawić na 10 min. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać makiem bądź sezamem. Piec 25 min w temp. 180st.