Bułeczki serowe

m7
Bułeczki serowe

0

5 / 1

Słodkie bułeczki serowe są idealne na początek dnia. Miękkie, puszyste i z dodatkiem twarogu. Bułeczki można nadziewać czym się chce - mogą to bym konfitury, czekolada, czy budyń.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

80 mleko

1 kg mąka tortowa

2 łyżeczka mąka pszenna

2 łyżeczka cukier

1 łyżeczka sól

250 g twaróg

3 szkl. mleko

1 szt. jajko

10 dek. cukier

10 dek. masło

0.50 kost. drożdże w kostce

Przygotowanie


1

Cukier, mąkę i pokruszone drożdże wsypać do mleka. Dokładnie wymieszać. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 min.

2

Mąkę zmieszać z cukrem i solą. Dodać rozgnieciony widelcem ser. Dodać zaczyn i stopniowo wlewać ciepłe mleko. Na koniec dodać letnie masło. Dobrze wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce.

3

Z ciasta formować bułeczki. Ułożyć w małych odstępach na lekko natłuszczonej blasze i odstawić na 10 min. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać makiem bądź sezamem. Piec 25 min w temp. 180st.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły