Bułeczki pszenne
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Bułeczki pszenne](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F5041-1702057801888.jpeg&w=3840&q=75)
Smaczne, domowe bułeczki.
1
0 / 0
Smaczne, domowe bułeczki.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
120 mleko
1 łyżecz. cukier
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. żółtko jaja kurzego
6 łyżka woda
5 dag. drożdże
60 dag. mąka pszenna chlebowa
10 dag. masło
Przygotowanie
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, ciepłe mleko oraz kilka łyżek mąki. Tak przyrządzony rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Rozczyn przykrywamy ściereczką.
Następnie do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy wyrośnięty rozczyn z drożdży, wbijamy jajo, wlewamy rozpuszczone ciepłe masło, wodę i przez ok. 5 minut zagniatamy ciasto rękoma. Ciasto powinno mieć miękką konsystencję. Gdyby okazało się zbyt kleiste, dodajemy odrobinę mąki krupczatki.
Następnie ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie szybko zagniatamy ciasto, odrywamy z niego nieduże kawałki i formujemy okrągłe bułeczki.
Gotowe bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie, żeby się nie posklejały podczas pieczenia. Odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia.
Następnie wierzch bułeczek smarujemy rozkłóconym żółtkiem. . Pieczemy do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.