Bułeczki pszenne
m7
Smaczne, domowe bułeczki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
535
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
74
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Smaczne, domowe bułeczki.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
120 mleko
1 łyżecz. cukier
2 szt. jaja kurze całe
2 szt. żółtko jaja kurzego
6 łyżka woda
5 dag. drożdże
60 dag. mąka pszenna chlebowa
10 dag. masło
Przygotowanie
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, ciepłe mleko oraz kilka łyżek mąki. Tak przyrządzony rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Rozczyn przykrywamy ściereczką.
Następnie do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy wyrośnięty rozczyn z drożdży, wbijamy jajo, wlewamy rozpuszczone ciepłe masło, wodę i przez ok. 5 minut zagniatamy ciasto rękoma. Ciasto powinno mieć miękką konsystencję. Gdyby okazało się zbyt kleiste, dodajemy odrobinę mąki krupczatki.
Następnie ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie szybko zagniatamy ciasto, odrywamy z niego nieduże kawałki i formujemy okrągłe bułeczki.
Gotowe bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie, żeby się nie posklejały podczas pieczenia. Odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia.
Następnie wierzch bułeczek smarujemy rozkłóconym żółtkiem. . Pieczemy do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.