Bułeczki pszenne

m7
Bułeczki pszenne

1

0 / 0

Smaczne, domowe bułeczki.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

120 mleko

1 łyżecz. cukier

2 szt. jaja kurze całe

2 szt. żółtko jaja kurzego

6 łyżka woda

5 dag. drożdże

60 dag. mąka pszenna chlebowa

10 dag. masło

Przygotowanie


1

Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, ciepłe mleko oraz kilka łyżek mąki. Tak przyrządzony rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Rozczyn przykrywamy ściereczką.

2

Następnie do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy wyrośnięty rozczyn z drożdży, wbijamy jajo, wlewamy rozpuszczone ciepłe masło, wodę i przez ok. 5 minut zagniatamy ciasto rękoma. Ciasto powinno mieć miękką konsystencję. Gdyby okazało się zbyt kleiste, dodajemy odrobinę mąki krupczatki.

3

Następnie ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość.

4

Po tym czasie szybko zagniatamy ciasto, odrywamy z niego nieduże kawałki i formujemy okrągłe bułeczki.

5

Gotowe bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie, żeby się nie posklejały podczas pieczenia. Odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia.

6

Następnie wierzch bułeczek smarujemy rozkłóconym żółtkiem. . Pieczemy do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

535

kcal

Białka

18

gram

Węglowodany

74

gram

Tłuszcze

19

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły