Bułeczki maślane

decomorreno
Bułeczki maślane

0

4.8 / 4

Chociaż większość z nas na co dzień kupuje pieczywo w sklepie lub piekarni, gorąco zachęcamy do upieczenia własnych bułeczek. Bułeczki z naszego przepisu są niezwykle puszyste i miękkie z chrupiącą skórką, o lekko słodkim smaku. Do tego są bardzo proste w przygotowaniu! Co więcej, podczas ich pieczenia wytwarza się niesamowicie kuszacy zapach, który wypełni cały Twój dom i rozbudzi apetyt wszystkich domowników. Uwaga, jak tylko spróbujecie - przepadniecie!

9

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

430 g lubella mąka puszysta uniwersalna

25 g kakao decomorreno

7 g suche drożdże

30 g masło

200 mleko

1 szt. jaja

1 łyżeczka sól

1 łyżka mleko

35 g cukier brązowy

Przygotowanie


1

Mąkę, kakao, drożdże oraz cukier wymieszaj w misce. Podgrzej mleko z masłem i wymieszaj całość.

2

Mleko z masłem dodaj do suchych składników , wbij jajko i zagniataj jednolite ciasto. Następnie, przełóż ciasto do natłuszczonej miski i pozostaw je do wyrośnięcia (około 90 minut).

3

Po tym czasie zagnieć ciasto i podziel je na 8 części. Uformuj bułki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4

Bułeczki posmaruj mlekiem i posyp wierzch sezamem. Następnie pozostaw na 20 minut aż wyrosną.

5

Piecz w temperaturze 180°C przez około 15 -20 minut.

Kategorie


Alergeny


Sezam

Mleko

Laktoza

Gluten

Jajka

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły