Bułeczki maślane
decomorreno
0
4.8 / 4
0
Chociaż większość z nas na co dzień kupuje pieczywo w sklepie lub piekarni, gorąco zachęcamy do upieczenia własnych bułeczek. Bułeczki z naszego przepisu są niezwykle puszyste i miękkie z chrupiącą skórką, o lekko słodkim smaku. Do tego są bardzo proste w przygotowaniu! Co więcej, podczas ich pieczenia wytwarza się niesamowicie kuszacy zapach, który wypełni cały Twój dom i rozbudzi apetyt wszystkich domowników. Uwaga, jak tylko spróbujecie - przepadniecie!
9
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
430 gr lubella mąka puszysta uniwersalna
25 gr kakao decomorreno
7 gr suche drożdże
30 gr masło
200 mleko
1 szt jaja
1 łyżeczka sól
1 łyżka mleko
35 gr cukier brązowy
Przygotowanie
Mąkę, kakao, drożdże oraz cukier wymieszaj w misce. Podgrzej mleko z masłem i wymieszaj całość.
Mleko z masłem dodaj do suchych składników , wbij jajko i zagniataj jednolite ciasto. Następnie, przełóż ciasto do natłuszczonej miski i pozostaw je do wyrośnięcia (około 90 minut).
Po tym czasie zagnieć ciasto i podziel je na 8 części. Uformuj bułki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki posmaruj mlekiem i posyp wierzch sezamem. Następnie pozostaw na 20 minut aż wyrosną.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 15 -20 minut.
Kategorie
Alergeny
Sezam
Mleko
Laktoza
Gluten
Jajka