1

Składniki

1 Łyżeczka
sól
80 Gramów
masło
40 Gramów
drożdże
2.5 Szklanki
ingridient
Lubella Mąka luksusowa
170 Mililitrów
mleko
1 Sztuka
jaja kurze całe
2 Łyżki
cukier

do posmarowania bułeczek

1 Sztuka
jaja kurze całe
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Przygotuj zaczyn.
  2. Do miski pokrusz drożdże.
  3. Wlej 4-5 łyżek ciepłego mleka.
  4. wsyp 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki.
  5. Wymieszaj i odstaw aż wyrośnie zaczyn.
  6. Do miski wsyp mąkę.
  7. Wlej resztę mleka i masło.
  8. Dodaj zaczyn.
  9. Wsyp cukier i sól.
  10. Wbij jajko.
  11. Wyrób jednolite i jędrne ciasto.
  12. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  13. Ciasto podziel na 7-8 części.
  14. W dłoniach uformuj bułeczki i ułóż na blaszce.
  15. Odstaw na 20 minut.
  16. Posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Opis

Bułeczki maślane - delikatne słodkości będące idealną przekąską dla całej rodziny. Aby je przygotować, niezbędne będą następujące składniki: sól, masło, drożdże, mąka luksusowa, mleko, jajka oraz cukier.

Podobne przepisy

Chleb

Przepis
Średni Do 3 godz
Chleb

Grzanki francuskie

Przepis
Łatwy Do 40 min
Grzanki francuskie

Małpi chleb

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Małpi chleb

Domowe bułki

Przepis
Średni Do 3 godz
Domowe bułki

Pełnoziarnisty chleb z miodem

Przepis
Średni Do 40 min
Pełnoziarnisty chleb z miodem

BUŁECZKI DYNIOWE

Przepis
Średni Do 1,5 godz
BUŁECZKI DYNIOWE

Tost francuski z karmelizowanymi owocami

Przepis
Łatwy Do 40 min
Tost francuski z karmelizowanymi owocami

Bułeczki

Przepis
Średni Do 3 godz
Bułeczki

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!