Bułeczki maślane

goodfoodlover
Bułeczki maślane

1

5 / 2

Bułeczki maślane - delikatne słodkości będące idealną przekąską dla całej rodziny. Aby je przygotować, niezbędne będą następujące składniki: sól, masło, drożdże, mąka luksusowa, mleko, jajka oraz cukier.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


7 porcji

Składniki

1 łyżeczka sól

80 g masło

40 g drożdże

2.50 szkl. lubella mąka luksusowa

170 mleko

1 szt. jaja kurze całe

2 łyżka cukier

1 szt. jaja kurze całe

Przygotowanie


1

Do miski pokrusz drożdże. Wlej 4-5 łyżek ciepłego mleka. Wsyp 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw aż wyrośnie zaczyn.

2

Do miski wsyp mąkę. Wlej resztę mleka i masło.

3

Dodaj zaczyn.

4

Wsyp cukier i sól. Wbij jajko.

5

Wyrób jednolite i jędrne ciasto.

6

Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

7

Ciasto podziel na 7-8 części.

8

W dłoniach uformuj bułeczki i ułóż na blaszce.

9

Odstaw na 20 minut.

10

Posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły