Bułeczki maślane
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
goodfoodlover
![Bułeczki maślane](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975451048.jpeg&w=3840&q=75)
Bułeczki maślane - delikatne słodkości będące idealną przekąską dla całej rodziny. Aby je przygotować, niezbędne będą następujące składniki: sól, masło, drożdże, mąka luksusowa, mleko, jajka oraz cukier.
2
5 / 2
Bułeczki maślane - delikatne słodkości będące idealną przekąską dla całej rodziny. Aby je przygotować, niezbędne będą następujące składniki: sól, masło, drożdże, mąka luksusowa, mleko, jajka oraz cukier.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
7 porcji
Składniki
1 łyżecz. sól
80 g masło
40 g drożdże
2.50 szkl. lubella mąka luksusowa
170 mleko
1 szt. jaja kurze całe
2 łyżka cukier
1 szt. jaja kurze całe
Przygotowanie
Do miski pokrusz drożdże. Wlej 4-5 łyżek ciepłego mleka. Wsyp 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw aż wyrośnie zaczyn.
Do miski wsyp mąkę. Wlej resztę mleka i masło.
Dodaj zaczyn.
Wsyp cukier i sól. Wbij jajko.
Wyrób jednolite i jędrne ciasto.
Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto podziel na 7-8 części.
W dłoniach uformuj bułeczki i ułóż na blaszce.
Odstaw na 20 minut.
Posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.