Bułeczki dyniowe z kakaowymi powidłami

decomorreno
Bułeczki dyniowe z kakaowymi powidłami

3

0 / 0

Bułeczki dyniowe z kakaowymi powidłami - przepyszny przepis dla dzieci i dorosłych! Do jego wykonania będą potrzebne następujące składniki: mąka puszysta, kakao, powidła śliwkowe, mleko UHT 3,2%, drożdże, brązowy cukier, oliwa, migdały oraz puree z dyni.

9

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

150 mleko uht 3,2%

600 g mąka lubella puszysta luksusowa

12 g suche drożdże

3 łyżka cukier brązowy

2 łyżka oliwa

200 g powidła śliwkowe łowicz

16 szt. migdały

2 łyżka kakao decomorreno

300 g dyniowe puree

Przygotowanie


1

Mleko podgrzać aby było letnie, nie doprowadzając do wrzenia.

2

Do miski wsyp drożdże oraz cukier, zalej mlekiem i delikatnie wymieszaj.

3

Następnie dodaj mąkę, oliwę oraz puree dyniowe. Połącz wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.

4

Włóż ciasto do miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 90 minut.

5

Po tym czasie zagnieć ciasto i podziel na 16 części.

6

Wymieszaj powidła z kakao.

7

Każdy kawałek ciasta zagnieć ponownie, na środek nałóż kakaowe nadzienie i zbierając brzegi zaklej bułeczkę. Każdą bułeczkę owiń delikatnie sznurkiem, krzyżując go i obracając bułeczkę na drugą stronę.

8

Odłóż je następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw bułeczki na około 15 minut, aby wyrosły ponownie.

9

Piecz w piekarniku nastawionym na 180°C, przez około 15 minut.

10

Po upieczeniu gdy wystygną rozetnij sznurek i delikatnie zdejmij. Wetknij migdały w miejsce „ogonków”.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Alergeny


Mleko

Laktoza

Gluten

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły