Bułeczki dyniowe z kakaowymi powidłami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
decomorreno
![Bułeczki dyniowe z kakaowymi powidłami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975246937.jpeg&w=3840&q=75)
Bułeczki dyniowe z kakaowymi powidłami - przepyszny przepis dla dzieci i dorosłych! Do jego wykonania będą potrzebne następujące składniki: mąka puszysta, kakao, powidła śliwkowe, mleko UHT 3,2%, drożdże, brązowy cukier, oliwa, migdały oraz puree z dyni.
3
0 / 0
Bułeczki dyniowe z kakaowymi powidłami - przepyszny przepis dla dzieci i dorosłych! Do jego wykonania będą potrzebne następujące składniki: mąka puszysta, kakao, powidła śliwkowe, mleko UHT 3,2%, drożdże, brązowy cukier, oliwa, migdały oraz puree z dyni.
9
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
150 mleko uht 3,2%
600 g mąka lubella puszysta luksusowa
12 g suche drożdże
3 łyżka cukier brązowy
2 łyżka oliwa
200 g powidła śliwkowe łowicz
16 szt. migdały
2 łyżka kakao decomorreno
300 g dyniowe puree
Przygotowanie
Mleko podgrzać aby było letnie, nie doprowadzając do wrzenia.
Do miski wsyp drożdże oraz cukier, zalej mlekiem i delikatnie wymieszaj.
Następnie dodaj mąkę, oliwę oraz puree dyniowe. Połącz wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Włóż ciasto do miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 90 minut.
Po tym czasie zagnieć ciasto i podziel na 16 części.
Wymieszaj powidła z kakao.
Każdy kawałek ciasta zagnieć ponownie, na środek nałóż kakaowe nadzienie i zbierając brzegi zaklej bułeczkę. Każdą bułeczkę owiń delikatnie sznurkiem, krzyżując go i obracając bułeczkę na drugą stronę.
Odłóż je następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw bułeczki na około 15 minut, aby wyrosły ponownie.
Piecz w piekarniku nastawionym na 180°C, przez około 15 minut.
Po upieczeniu gdy wystygną rozetnij sznurek i delikatnie zdejmij. Wetknij migdały w miejsce „ogonków”.
Wideo z przygotowania przepisu
Kategorie
Alergeny
Mleko
Laktoza
Gluten