BUŁECZKI DYNIOWE
kontakt_3
Cudownie rumiane bułeczki dyniowe to sposób na domowe pieczywo, które będzie idealnym dopełnieniem posiłku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1150
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
195
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
5 / 1
Cudownie rumiane bułeczki dyniowe to sposób na domowe pieczywo, które będzie idealnym dopełnieniem posiłku.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. sok kubuś 100% banan, marchew, jabłko
1 szt. dynia hokkaido
700 g mąka lubella puszysta tortowa
30 g świeże drożdże
80 g cukier
3 szt. jaja l
1 opak. cukier waniliowy
70 g masło
125 mleko
2 łyżka pestki dyni
1 łyżka sezam nasiona
Przygotowanie
W miseczce rozcieramy drożdże z jedną łyżeczką cukru i łyżką mąki. Zaczyn przykrywamy ściereczką zostawiamy do wyrośnięcia.
Do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy masło. Podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Jajka ubijamy z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do zaczynu wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, wlewamy masę jajeczną oraz mleko z masłem wymieszane z purre z dyni.
Wszystkie składniki mieszamy. Zagniatamy ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto umieszczamy w misce wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Ciasto wyjmujemy na stolnicę posypaną mąką, formujemy w wałek. Dzielimy na 14 równych części. W dłoniach formujemy kule i układamy na blasze w równych odstępach (będą potrzebne dwie blachy).
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Część bułek posypujemy ziarnami dyni a część ziarnami sezamu.
Pieczemy ok 20-25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Studzimy. SMACZNEGO!!!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1150
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
195
gram
Tłuszcze
24
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.