Bułeczki dyniowe

Lubella
Bułeczki dyniowe

Średnia 5 / 1

Oceń!

Bułki dyniowe to dobry sposób, żeby wykorzystać purée z dyni i upiec coś trochę innego niż zwykłe pszenne bułki. Są miękkie, lekko wilgotne i mają delikatny smak, który pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków. Sprawdzą się na śniadanie, do lunchboxu, na kanapki albo jako bułki do burgerów.

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

500 g mąka pszenna lubella

200 g puree z dyni

7 g suche drożdże

180 ml ciepłe mleko

40 g masło roztopione

1 szt. jajko

0.50 łyżka cukier

1 łyżecz. sól

Na wierzch

1 szt. jajko

3 łyżka pestki dyni

Przygotowanie


Do miski wsyp mąkę i sól.

Dodaj purée z dyni, jajko, masło oraz mleko (lub zaczyn drożdżowy, jeśli używasz świeżych drożdży).

Wyrabiaj ciasto ok. 8–10 minut, aż będzie miękkie i sprężyste.

Przykryj miskę ściereczką.

Odstaw na 45–60 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

Porada:  

Ciasto powinno lekko się kleić — to normalne przy dyni.


Wyłóż ciasto na blat, lekko podsyp mąką.

Podziel na 8 równych części.

Uformuj okrągłe bułeczki.

Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem.

Przykryj i odstaw na 20 minut.


Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem.

Posyp pestkami dyni.

Piecz 20–22 min w 190°C, aż będą złote.

Po upieczeniu przełóż na kratkę do wystygnięcia.

Czasy, temperatura, ustawienia


Temperatura pieczenia190°C (góra-dół)
Czas pieczenia20minut
Czas wyrastania60minut

Wartości odżywcze na porcję


Energia

235

kcal

Białka

7

gram

Węglowodany

37

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły