0

Składniki

700 Gramów
1 Sztuka
dynia hokkaido
30 Gramów
Świeże drożdże
80 Gramów
cukier
3 Sztuki
jajka
1 Opakowanie
CUKIER WANILIOWY
70 Gramów
masło
125 Mililitrów
mleko
2 Łyżki
pestki dyni
1 Łyżka
Sezam nasiona
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. W miseczce rozcieramy drożdże z jedną łyżeczką cukru i łyżką mąki. Zaczyn przykrywamy ściereczką zostawiamy do wyrośnięcia.
  2. Do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy masło. Podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  3. Jajka ubijamy z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do zaczynu wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, wlewamy masę jajeczną oraz mleko z masłem wymieszane z purre z dyni.
  4. Wszystkie składniki mieszamy. Zagniatamy ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto umieszczamy w misce wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  5. Ciasto wyjmujemy na stolnicę posypaną mąką, formujemy w wałek. Dzielimy na 14 równych części. W dłoniach formujemy kule i układamy na blasze w równych odstępach (będą potrzebne dwie blachy).
  6. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Część bułek posypujemy ziarnami dyni a część ziarnami sezamu.
  7. Pieczemy ok 20-25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Studzimy. SMACZNEGO!!!

Opis

Cudownie rumiane bułeczki dyniowe to sposób na domowe pieczywo, które będzie idealnym dopełnieniem posiłku.

Podobne przepisy

Bułeczki

Średni Do 3 godz
Bułeczki

Małpi chleb

Łatwy Do 3 godz
Małpi chleb

Bułeczki maślane

Średni Do 1 godz
Bułeczki maślane

Chlebek dyniowy

Średni Do 1 godz
Chlebek dyniowy

Chleb

Średni Do 3 godz
Chleb

Chlebek wieloziarnisty

Średni Do 2 godz
Chlebek wieloziarnisty

Grzanki francuskie

Łatwy Do 40 min
Grzanki francuskie

Chleb kakaowy

Łatwy Do 3 godz
Chleb kakaowy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!