BUŁECZKI DYNIOWE
kontakt_3
1
5 / 1
0
Cudownie rumiane bułeczki dyniowe to sposób na domowe pieczywo, które będzie idealnym dopełnieniem posiłku.
11
Składniki
90 min
Przygotowanie
?
Kcal/porcja
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt sok kubuś 100% banan, marchew, jabłko
1 szt dynia hokkaido
700 gr mąka lubella puszysta tortowa
30 gr świeże drożdże
80 gr cukier
3 szt jaja l
1 opak. cukier waniliowy
70 gr masło
125 mleko
2 łyżka pestki dyni
1 łyżka sezam nasiona
Przygotowanie
W miseczce rozcieramy drożdże z jedną łyżeczką cukru i łyżką mąki. Zaczyn przykrywamy ściereczką zostawiamy do wyrośnięcia.
Do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy masło. Podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Jajka ubijamy z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do zaczynu wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, wlewamy masę jajeczną oraz mleko z masłem wymieszane z purre z dyni.
Wszystkie składniki mieszamy. Zagniatamy ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto umieszczamy w misce wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Ciasto wyjmujemy na stolnicę posypaną mąką, formujemy w wałek. Dzielimy na 14 równych części. W dłoniach formujemy kule i układamy na blasze w równych odstępach (będą potrzebne dwie blachy).
Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Część bułek posypujemy ziarnami dyni a część ziarnami sezamu.
Pieczemy ok 20-25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Studzimy. SMACZNEGO!!!