BUŁECZKI DYNIOWE

kontakt_3
BUŁECZKI DYNIOWE

1

5 / 1

Cudownie rumiane bułeczki dyniowe to sposób na domowe pieczywo, które będzie idealnym dopełnieniem posiłku.

11

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. sok kubuś 100% banan, marchew, jabłko

1 szt. dynia hokkaido

700 g mąka lubella puszysta tortowa

30 g świeże drożdże

80 g cukier

3 szt. jaja l

1 opak. cukier waniliowy

70 g masło

125 mleko

2 łyżka pestki dyni

1 łyżka sezam nasiona

Przygotowanie


1

W miseczce rozcieramy drożdże z jedną łyżeczką cukru i łyżką mąki. Zaczyn przykrywamy ściereczką zostawiamy do wyrośnięcia.

2

Do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy masło. Podgrzewamy do rozpuszczenia masła. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

3

Jajka ubijamy z resztą cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do zaczynu wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, wlewamy masę jajeczną oraz mleko z masłem wymieszane z purre z dyni.

4

Wszystkie składniki mieszamy. Zagniatamy ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto umieszczamy w misce wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

5

Ciasto wyjmujemy na stolnicę posypaną mąką, formujemy w wałek. Dzielimy na 14 równych części. W dłoniach formujemy kule i układamy na blasze w równych odstępach (będą potrzebne dwie blachy).

6

Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Część bułek posypujemy ziarnami dyni a część ziarnami sezamu.

7

Pieczemy ok 20-25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Studzimy. SMACZNEGO!!!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły